Papa a fost ovaționat într-o uzină din Genova, unde i-a criticat pe speculatori

Papa a fost ovaționat într-o uzină din Genova, unde i-a criticat pe speculatori

Papa Francisc a fost ovaționat sâmbătă la Genova, într-o oțelărie a grupului italian Ilva, unde a elogiat "demnitatea" furnizată de muncă și i-a criticat pe "speculatori", protagoniști ai unei economii "fără chipuri", relatează AFP.

Vizibil în largul său într-un hangar imens și în fața a mii de muncitori cu căști de protecție și care scandau "Francesco, Francesco!", papa a subliniat că "fără muncă pentru toți, nu există demnitate pentru toți".

Răspunzând întrebărilor a patru persoane, printre care un șef de uzină și o șomeră, Francisc a elogiat virtutea faptului de "a munci bine, din demnitate și onoare".

Deși munca poate fi dureroasă, în același timp "pe pământ există puține bucurii mai mari decât cele trăite muncind", a apreciat Suveranul Pontif.

"Fără muncă putem supraviețui, dar pentru a trăi avem nevoie de muncă", a spus papa Francisc, estimând că șomajul în rândul tinerilor constituie "o ipotecă pe viitor" și semn al unei "democrații în criză".

Unele locuri de muncă sunt foarte condamnabile, potrivit Suveranului Pontif, în domeniile pornografiei sau al jocurilor de noroc, sau chiar în cadrul firmelor care nu respectă drepturile muncitorilor sau natura.

El i-a criticat și pe cei care devin "sclavi" ai muncii lor "cumpărate de companii", o societate "hedonistă" care "vede numai consumul și nu înțelege valorile muncii și ale sudorii" sau chiar conceptul de "meritocrație", care constituie "o legitimare a inegalității".

De asemenea, papa a dorit să facă o distincție clară între șefii buni de întreprinderi și speculatori. Pentru papa Francisc "adevăratul șef de întreprindere trebuie să fie înainte de toate un muncitor", alături de salariați, cineva "căruia nu-i place să facă concendieri".

"Cel care se gândește să rezolve problemele firmei sale concediind oameni nu este un bun șef. Astăzi îi vinde pe ai săi, mâine își va vinde propria demnitate", a spus Suveranul Pontif.

"O maladie a economiei este transformarea progresivă a antreprenorului în speculator", a subliniat Francisc. "Speculatorul este ca un mercenar, el nu are o întreprindere, îi vede pe muncitori numai ca un mijloc de a face profit", a spus el.

"Atunci totul se ruinează, economia își pierde chipul și chipurile, este o economie fără chipuri, o economie abstractă", a denunțat papa.

Puternic îndatorat, grupul Ilva a fost plasat sub tutela statului italian la începutul lui 2015, apoi naționalizat. Statul italian intenționează să vândă grupul liderului mondial al oțelului ArcelorMittal, condus de multimiliardarul indian Lakshmi Mittal.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar