Papagalii din Australia au o nouă pasiune: își ''ascut'' ciocurile pe cablurile de internet producând pagube importante

Papagalii din Australia au o nouă pasiune: își ''ascut'' ciocurile pe cablurile de internet producând pagube importante

Rețeaua în bandă largă în valoare de 36 miliarde de dolari construită de Guvernul australian, care se confruntă deja cu criticile clienților nemulțumiți, are un nou inamic: papagalii. Aceștia secționează cu ciocurile cablurile întinse pe teritoriul țării cauzând pagube importante, informează vineri Reuters.

Reparația pagubelor produse asupra rețelei în bandă largă, inclusiv înlocuirea cablurilor de cupru pe care le-au secționat papagalii, a costat deja 80.000 de dolari australieni (61.500 de dolari americani), a anunțat vineri constructorul rețelei NBN Co.

Compania estimează că valoarea facturii reparațiilor ar putea crește dramatic pe măsură ce sunt descoperite din ce în ce mai multe pagube produse de papagali fapt ce va conduce la utilizarea unor cantități mai mari de cablu în cadrul proiectului de infrastructură național din domeniul telecomunicațiilor care se estimează că va fi încheiat în jurul anului 2021.

''Ei își ascut constant ciocurile și, ca urmare, atacă și rup orice le iese în cale'', a declarat directorul de proiect al NBN Co, Chedryian Bresland, în cadrul unui mesaj publicat vineri pe blog-ul companiei. ''Din nefericire, ei au dezvoltat o pasiune pentru cablurile noastre... aceste păsări sunt de neoprit când sunt în cârd'', a adăugat el.

Papagalii cacadu cu creastă galbenă sunt o specie prolifică în Australia și sunt binecunoscuți pentru apetitul lor vorace pentru orice, de la culturile fructifere până la ramele din lemn de la ferestre, notează sursa citată.

Majoritatea cazurilor de cabluri secționate de papagali au fost observate în regiunile agricole din sud-estul Australiei.

''Probabil că este un obicei dobândit deoarece nu este stilul lor obișnuit'', a declarat pentru Reuters profesor Gisela Kaplan, specialistă în comportamentul animalelor la Universitatea New England. ''Papagalii preferă de obicei lemnul sau desprind scoarța de pe copaci. Nu se dau în vânt după cabluri. Însă ei ar putea fi atrași de culoarea sau poziția acestora'', a explicat ea.

Rețeaua în bandă largă s-a confruntat cu un tir de critici din partea clienților care se plâng de calitatea slabă a serviciilor și de vitezele reduse, numărul acestora crescând cu 160% în acest an, potrivit cifrelor guvernamentale date publicității luna trecută.

Viteza medie la internet din Australia de 11,1 megabiți pe secundă situează această în țară pe locul 50 în lume la acest capitol, potrivit celui mai recent raport privind starea internetului al InternetAkamai Technologies.

NBN Co a anunțat că va utiliza un strat învelitor care va proteja cablurile de atacurile păsărilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

4 Mădălina Ghenea și punct

5 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?