Paramedicii din Hunedoara, protejați cu costume de zugrav pe care le-au cumpărat dintr-un magazin de bricolaj

Paramedicii din Hunedoara, protejați cu costume de zugrav pe care le-au cumpărat dintr-un magazin de bricolaj

Paramedicii de pe echipajul SMURD Simeria, județul Hunedoara, au fost trimiși, luni, la un caz în care pacientul prezenta probleme respiratorii. Fără echipamente de protecție, parmedicii și-au cumpărat  costume destinate zugravilor, de la un magazin de bricolaj. Cei de la 112 le-au spus că echipamentul e suficient și i-au trimis la caz. Petru Mărginean, președintele Asociației Salvital care coordonează SMURD Hunedoara, a declarat că nu au echipamente de protecție, scrie  Gazeta de Dimineață .

Luni, conducerea Salvital, coordonatoarea activității SMURD în județul Hunedoara, a solicitat autorităților să aloce echipament de protecție paramedicilor. La circa 24 de ore de la acel moment, situația este aceeași.

Echipajul SMURD Simeria a fost solicitat luni să preia un pacient de 51 de ani, din comuna Hărău. Bărbatul avea probleme respiratorii și se temea că ar putea avea coronavirus.

”Paramedicii au spus medicului din dispeceratul 112 că nu au primit echipamente de protecție de la Spitalul Județean de Urgență Deva, care este obligat conform protocoalelor SMURD și a legislației în vigoare să asigure aceste echipamente de protecție omologate. Au specificat că și-au achiziționat din banii lor combinezon de unică folosință și mască de protecție de la un magazin de bricolaj, dar nu e nicidecum echipamentul omologat pentru coronavirus. Medicul din dispeceratul 112 a spus că e suficient echipamentul lor improvizat și i-a trimis la caz”, a declarat Petru Mărginean, președintele Asociației Salvital.

Potrivit sursei citate, la finalul intervenției, paramedicii au anunțat DSP Hunedoara că au stat timp de mai multe ore în contact cu un bolnav suspect de coronavirus.

”Funcționarul de la DSP le-a spus că până când nu se confirmă infecția cu coronavirus a pacientului, ei trebuie să meargă la muncă. Echipajul de urgență a procedat totuși luând măsuri de siguranță. Au scos ambulanța de pe intervenție, aceasta a fost dezinfectată prin nebulizare la Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara, iar paramedicii s-au autoizolat la domiciliu”, spune Mărginean.

Șeful Salvital Hunedoara cere din nou Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să ia măsurile care se impun pentru ca acest tip de situații să nu se mai repete. Conducerea Salvital cere imperativ ca paramedicii SMURD să beneficieze de echipamentele de protecție omologate cerute de noul context al intervențiilor de prim-ajutor calificat.

”Noi muncim pentru voi, voi asigurați echipamente omologate paramedicilor”, mai spune Mărginean.

Salvital face și ea demersuri pentru a cumpăra echipamente omologate pentru paramedici, însă afirmă că șansele de a găsi sunt mult mai mici comparativ cu cele ale autorităților din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Sursa foto: Asociația Salvital


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”