Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti: 14 persoane urmărite penal după ce ar fi obţinut credite cu acte false

Un număr de 14 persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru înşelăciune, după ce ar fi obţinut credite în valoare de aproximativ 600.000 de lei prezentând acte false.

Potrivit unui comunicat al PTB, transmis joi AGERPRES, prin ordonanţa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de miercuri s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 14 inculpaţi, referitor la participarea, în calitate de complice sau autor, la comiterea a 22 de infracţiuni de înşelăciune, unele rămase în faza tentativei, iar altele consumate, persoane vătămate fiind opt instituţii financiare din România.

"Faţă de un inculpat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru participarea în calitate de instigator la comiterea a patru infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar faţă de unii dintre ceilalţi inculpaţi şi pentru participarea în calitate de autori la comiterea infracţiunii de uz de fals", notează anchetatorii.

Sursa citată precizează că în sarcina a 13 persoane s-a reţinut că, în perioada aprilie - iulie 2018, ar fi solicitat de la diferite instituţii financiare acordarea unor credite de nevoi persoanele ori a unor credite imobiliare ori emiterea unor carduri de credit, unele solicitări fiind admise, altele respinse de persoanele vătămate. "În susţinerea cererilor de creditare, au folosit înscrisuri (adeverinţe de salarii, fluturaşi de salariu etc.) care atestau mincinos calitatea lor de angajaţi la diferite societăţi comerciale şi, implicit, capacitatea lor financiară de a restitui creditele", precizează procurorii.

Mai mult, arată PTB, pentru a preveni descoperirea de către reprezentanţii instituţiilor de credit a adevărului cu prilejul analizării cererilor de creditare, ar fi beneficiat de sprijinul unui inculpat, care ar fi determinat persoane, a căror identitate nu a fost încă stabilită, să completeze şi să depună la administraţiile financiare din diferite sectoare ale municipiului Bucureşti declaraţii fiscale D112 (declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) în numele societăţilor ce urmau să fie menţionate în documentele ataşate cererilor de creditare, creând astfel aparenţa că ceilalţi inculpaţi sunt angajaţi la aceste societăţi.

"Sumele obţinute de către inculpaţi în urma inducerii în eroare a persoanelor vătămate sunt în cuantum de 589.000 lei", precizează procurorii.

Parchetul informează că joi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au înaintat Tribunalului Bucureşti un referat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive faţă de una dintre persoane, pe o perioadă de 30 de zile, iar faţă de 13 s-a dispus de către procurori luarea măsurii restrictive de libertate a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea