Parchetul General: CSM nu a pus în discuție excluderea aplicării dispozițiilor penale în legătură cu cererea Comisiei parlamentare

Parchetul General: CSM nu a pus în discuție excluderea aplicării dispozițiilor penale în legătură cu cererea Comisiei parlamentare

Parchetul General susține că CSM nu a pus în discuție excluderea aplicării dispozițiilor procesual penale în legătură cu cererea Comisiei parlamentare de punere la dispoziție a dosarului privind alegerile din 2009.

Într-un comunicat remis luni, conducerea Parchetului General susține că a luat act de concluzia Consiliului Superior al Magistraturii privind lipsa cerințelor legale pentru declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească în ceea ce privește sesizarea făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în contextul analizei cererii Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009.

Pe de altă parte, Parchetul General arată că CSM nu a exclus aplicarea dispozițiilor procesual penale în ceea ce privește cererea Comisiei parlamentare.

''Totodată, conducerea Ministerului Public a luat act de faptul că, în calitate de garant al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii nu a pus în discuție excluderea aplicării dispozițiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind circuitul dosarelor penale și cadrul legal în care se realizează controlul judiciar asupra soluțiilor procurorului. Dispozițiile invocate sunt restrictiv prevăzute de Codul de procedură penală (art.2. — Procesul penal se desfășoară potrivit dispozițiilor prevăzute de lege), procurorii desfășurându-și activitatea potrivit principiului legalității (art. 132 alin 1 din Constituția României)'', declară Parchetul.

În context, Parchetul General reamintește că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 — aflată în faza de analiză și de clarificare a unor probleme de drept — are în vedere o cauză în care s-a pronunțat o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat, luni, că solicitarea Parchetului General privind oportunitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament "nu întrunește cerințele legale pentru a i se putea da curs".

În legătură cu exprimarea unei opinii cu privire la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul referitor la alegerile din 2009, la solicitarea comisiei parlamentare care verifică aceleași evenimente, CSM este de părere că aceasta presupune interpretarea unor dispoziții legale, altele decât cele ce privesc organizarea sistemului judiciar.

Pe 31 iulie, procurorul general Augustin Lazăr a cerut CSM un punct de vedere referitor la ancheta privind alegerile din 2009 și să aprecieze cu privire la necesitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a existenței unui conflict juridic de natură constituțională ivit între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească.

Augustin Lazăr a transmis o sesizare președintelui CSM, Mariana Ghena, în contextul analizei solicitării Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 și implicit a problemei de drept pe care o ridică aceasta.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro