Parchetul General: Motivarea CCR va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei

Parchetul General susține că a luat cunoștință despre decizia Curții Constituționale privind constatarea existenței unui conflict între Guvern și Ministerul Public, prin DNA, și că motivarea CCR va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracțiunile ce constituie obiectul dosarului cunoscut generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonanței 13".

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat cunoștință despre Decizia Curții Constituționale privind constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public prin Direcția Națională Anticorupție, decizie prin care instanța de contencios constituțional a constatat că "acțiunea PÎCCJ — DNA de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG13/2017, cu încălcarea competențelor constituționale ale Guvernului și Parlamentului, prevăzute de art. 115 alin 4 și 5 din Constituția României, respectiv ale Curții Constituționale, prevăzute de art. 146 lit. din Constituție", a generat un conflict juridic de natură constituțională între respectivele autorități ale statului", se arată într-un comunicat al PÎCCJ transmis, luni, AGERPRES.

Sursa citată menționează că motivarea CCR va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei în acest caz.

"Motivarea Curții Constituționale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracțiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ, cauză cunoscută generic sub denumirea de "Adoptarea Ordonanței 13"", se spune în comunicat.

Luni, Curtea Constituțională a discutat cererea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin DNA, după ce procurorii au deschis o anchetă cu privire la elaborarea proiectului de OUG de modificare a Codurilor penale.

Ulterior, președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că DNA și-a depășit atribuțiile în ancheta privind OUG 13 și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale.

"A verificat legalitatea, oportunitatea ordonanței de urgență. Adică, dacă sunt întrunite condițiile pentru ca Guvernul să emită o ordonanță de urgență, stare de urgență care să nu poată fi evitată decât prin acest act, să motiveze ordonanța (...). Toată tevatura asta probabil că nu s-ar fi ivit dacă ar fi existat o cooperare loială între autorități. Asta înseamnă că acele avize puteau fi cerute sub forma unei consultări", a declarat Dorneanu după ședința CCR.

Întrebat dacă ancheta va putea continua, dar fără ca procurorii să poată cerceta legalitatea sau oportunitatea, ci doar aspectele penale, Valer Dorneanu a răspuns că da.

"Exact, care să atragă răspunderea concretă, penală, nu răspunderea ipotetică preluată din ce-a spus autorul sesizării (către DNA — n.r.). (...) Procurorul ar fi trebuit, analizând acea plângere, să vadă dacă există sau nu există impedimente care să-l împiedice să înceapă urmărirea penală. (...) El putea constata că verificarea a ceea ce au reclamat cei doi autori, a oportunității ordonanței de urgență, că a fost adoptată cu un scop, de a proteja pe cineva, de a favoriza pe cineva, sunt chestiuni care pot fi de competența de anchetă a Parchetului, sau nu. Or, astea țin de activitatea de legiferare", a explicat Valer Dorneanu.

El a precizat că toate actele penale ce vor fi efectuate pe viitor vor trebui să țină cont de decizia CCR.

"Ceea ce a făcut Parchetul până aici este răspunderea lui, dar de aici înainte și DIICOT, sau cui i-o da-o (...), toate actele de anchetă, toate actele de cercetare penală trebuie făcute în așa fel încât să nu se încalce prerogativele Curții Constituționale, ale Parlamentului și ale Guvernului", a spus președintele CCR.

Acesta a adăugat că nu DNA trebuia să aprecieze oportunitatea emiterii acestei ordonanțe.

"Așadar, s-a încălcat dreptul Guvernului de a aprecia oportunitatea legiferării (...). Și în ordonanța de începere a urmării penale, și în alte declarații, Parchetul spune că nu era necesară ordonanța, nu era necesar să se adecveze conținutul unor texte din Codul penal și din Codul de procedură penală care au fost declarate neconstituționale. (...) Că nu trebuia prin ordonanță de urgență. Or, acest lucru ține de atributul Guvernului rezultat din articolul 102 din Constituție", a mai spus Dorneanu.

Totodată, el a subliniat că prin ancheta DNA privind OUG 13 s-a perturbat buna activitate a Guvernului.

"Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și s-au perturbat și relațiile care trebuie să existe între cele trei autorități — judecătorească, executivă și legislativă", a susținut președintele CCR, menționând că decizia judecătorilor a fost luată cu "o majoritate semnificativă".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar