Parisul îi cere lui Donald Trump să nu se amestece în politica internă franceză (Le Drian)

Parisul îi cere lui Donald Trump să nu se amestece în politica internă franceză (Le Drian)

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, l-a invitat duminică pe preşedintele american Donald Trump, care a comentat printr-o serie de tweet-uri critice situaţia legată de mişcarea "vestelor galbene" în Franţa, să nu se amestece în politica internă franceză, informează AFP.

"Îi spun lui Donald Trump şi preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) i-a spus de asemenea:"Noi nu participăm la dezbaterile americane, lăsaţi-ne să trăim viaţa noastră de naţiune", a declarat el la emisiunea "Le Grand Jury" de la RTL/Le Figaro/LCI.

Totodată, ministrul francez s-a declarat "îngrijorat" pentru democraţie şi instituţiile franceze, după trei săptămâni de mobilizare a "vestelor galbene".

"Sunt ministru al afacerilor externe, călătoresc peste tot în lume şi ştiu, putând constata în unele ţări, cât de fragilă este democraţia; ea poate fi fragilă şi acasă şi deci lansez un apel la reconciliere prin dialog pentru că acesta este modul nostru de a fi", a declarat Le Drian.

Şeful diplomaţiei franceze a declarat că se simte "foarte îngrijorat" când aude apeluri la "insurecţie".

"Citiţi toate declaraţiile, inclusiv ale unui număr de actori (politici) importanţi. Am auzit spunându-se că 'insurecţia este aici, insurecţia este în mişcare'; nu asta este Republica, din câte ştiu eu", a declarat ministrul de externe francez.

"Când am aud cuvinte rostite în piaţa de lângă Champs-Elysées cum că Macron va sfârşi precum (John) Kennedy, eu spun că există riscuri pentru Republică", a insistat Jean-Yves Le Drian.

"Este inacceptabil ca un ales să primească un glonţ în plic, acestea sunt metode ale mafiei, ele trebuie condamnate în mod colectiv", a adăugat el.

Deputatul formaţiunii "La République En Marche" - partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron - din Pas-de-Calais, Benoît Potterie, a primit vineri un glonţ prin poştă la biroul său, însoţit de un mesaj scris de mână: "Data viitoare, îl vei primi între ochi".

"Propriile noastre instituţii sunt în pericol, viaţa noastră împreună", a avertizat oficialul francez.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că declaraţile lui Emmanuel Macron la începutul săptămânii viitoare va frâna "această derivă" şi a lansat un apel la un "nou contract social" cu francezii.

"Cred că cuvintele sale vor fi suficient de puternice pentru ca mişcarea să se poată opri sau cel puţin ca spărgătorii să poată fi descurajaţi", a spus el.

Preşedintele Republicii trebuie să stabilească acum marea orientare a acestei mişcări pentru a se merge spre un nou contract social indispensabil, a declarat ministrul de externe francez. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro