Parlament: Plenul a respins propunerea PNL de scoatere de pe ordinea de zi a candidaților pentru CNCD

Parlament: Plenul a respins propunerea PNL de scoatere de pe ordinea de zi a candidaților pentru CNCD

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului a respins miercuri propunerea liberalilor de retrimitere la comisiile de specialitate pentru două săptămâni a candidaturilor pentru șase posturi de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. S-au înregistrat 78 de voturi "pentru", 148 voturi "împotrivă" și 13 abțineri.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, a declarat că Ilie Dincă, susținut de grupul minorităților, a fost audiat neregulamentar de două ori în comisiile de specialitate.

"Noi solicităm scoaterea de pe ordinea de zi a punctului referitor la candidații CNCD. Ceea ce a făcut PSD este inacceptabil", a spus Orban.

El a amintit că prima reuniune a celor șase comisii în care trebuiau audiați candidații s-a desfășurat pe 25 martie.

"Au fost audiați 18 candidați, iar parlamentarii din cele șase comisii au votat secret șase din cei 18 candidați, inclusiv candidatul sprijinit de grupul minorităților, în persoana domnului Ilie Dincă. La reuniunea Birourilor permanente de marți, la solicitarea grupului minorităților naționale, s-a dispus reconvocarea celor șase comisii pentru audierea unui singur candidat, Ilie Dincă, fără niciun fel de motivație", a spus Orban, care a menționat că Dincă a primit, pe 25 martie, 7 voturi.

Potrivit acestuia, la acel vot, majoritatea guvernamentală, "deși promisese grupului minorităților că îi sprijină candidatul, nu numai că nu l-a votat, dar a votat un alt candidat, Niță, de o proveniență incertă, încălcând înțelegerea și cu PNL care avea dreptul la trei candidați, conform algoritmului".

"Aceeași majoritate guvernamentală a făcut iar o coțcărie în care s-a dat un nou vot unui candidat care a luat 7 voturi. A fost votat fără noi, pentru că ne-am retras din sală", a afirmat Orban, în ședința de plen comun a Camerei Deputaților și Senatului.

Comisiile juridice, pentru egalitate de șanse și pentru drepturile omului din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, miercuri, cu 29 de voturi "pentru" și o abținere, candidatura lui Ilie Dincă la funcția de membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Săptămâna trecută, comisiile de specialitate, după ce au audiat 18 persoane, au dat aviz favorabil altor șase candidați la funcția de membru în Colegiul Director al CNCD: Claudia Popa, Azstalos Csaba Ferenc, Luminița Gheorghiu, Petre Manole, Jura Cristian, Niță Dragoș Tiberiu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?