Parlamentare2020/Aurescu a solicitat sprijin Olandei pentru organizarea de secţii de votare; partea olandeză a exprimat întreaga disponibilitate

Parlamentare2020/Aurescu a solicitat sprijin Olandei pentru organizarea de secţii de votare; partea olandeză a exprimat întreaga disponibilitate

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat, luni, o vizită oficială la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la invitaţia omologului olandez Stef Blok, cu care a avut consultări politice.

În acest context, şeful diplomaţiei române a adresat solicitarea din partea României pentru organizarea de secţii de votare pe 5 şi 6 decembrie pe teritoriul Olandei, faţă de care partea olandeză a exprimat întreaga disponibilitate, potrivit MAE.

"Şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul de liant între cele două ţări reprezentat de comunitatea românească din Regatul Ţărilor de Jos, care este bine integrată şi aduce o contribuţie pozitivă la dezvoltarea societăţii şi economiei din ţara gazdă", arată MAE.

MAE informează că, în cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea relaţiei bilaterale, prin consolidarea dialogului politic şi coordonarea intensificată la nivelul celor două ministere de Externe. Astfel, cei doi miniştri au agreat elaborarea unui inventar cuprinzător de teme de interes comun, care să permită o acţiune mai vizibilă şi structurată a ambelor ţări pe acele domenii considerate, de comun acord, ca fiind reprezentative atât pentru explorarea potenţialului relaţiei bilaterale, cât şi pentru coordonarea poziţiilor la nivel UE şi în plan multilateral.

În contextul pandemiei de coronavirus care afectează ambele ţări, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că solidaritatea şi asistenţa reciprocă sunt vitale pentru gestionarea crizei şi a adresat mulţumiri pentru buna cooperare bilaterală în acest domeniu, cu accent pe repatrierea de cetăţeni români şi olandezi cu sprijinul celeilalte părţi. Totodată, a făcut referire şi la importanţa coordonării acţiunilor statelor membre la nivelul UE. La rândul său, ministrul Blok a mulţumit pentru repatrierea, cu sprijinul României, a peste 160 de cetăţeni olandezi.

Ministrul Bogdan Aurescu a remarcat că restricţiile impuse ca urmare a crizei provocate de noul coronavirus nu au afectat semnificativ nivelul ridicat al schimburilor comerciale şi a salutat faptul că Regatul Ţărilor de Jos se menţine pe locul întâi în clasamentul investitorilor străini în ţara noastră. De asemenea, a semnalat interesul special pentru extinderea cooperării bilaterale economice.

În privinţa temelor prioritare la nivel european, cei doi miniştri au discutat provocările generate de pandemia de COVID-19 şi importanţa instrumentelor dedicate relansării economice, pentru a putea demara cât mai rapid programele de investiţii şi reforme necesare pentru relansarea economiilor statelor membre şi continuarea procesului de convergenţă.

În contextul discuţiilor privind necesitatea asigurării funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen şi legătura intrinsecă între acesta şi piaţa unică, şeful diplomaţiei române a pledat pentru luarea unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp.

MAE indică faptul că în ceea ce priveşte agenda regională, a avut loc un schimb de vederi asupra celor mai recente evoluţii din Republica Moldova, cu accent pe necesitatea derulării corecte a alegerilor prezidenţiale.

"Ministrul Aurescu a exprimat interesul aparte al României pentru menţinerea traiectoriei europene a acestui stat, singura opţiune în măsură să asigure dezvoltarea sa economică şi socială, în beneficiul direct al cetăţenilor", arată MAE.

Şeful diplomaţiei române a transmis îngrijorarea faţă de înrăutăţirea situaţiei din Belarus şi a susţinut o mai mare implicare a Uniunii Europene în procesul de tranziţie a acestui stat către modernizare şi democraţie. Au fost totodată abordate şi alte conflicte prelungite din regiune, inclusiv cel activ din Nagorno-Karabakh. Din schimbul de vederi, a reieşit importanţa cultivării unei relaţii transatlantice solide, mai ales în contextul rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA. Cei doi miniştri au analizat implicaţiile acestor alegeri şi au subliniat necesitatea găsirii unor proiecte transatlantice comune.

Cei doi miniştri au subliniat, de asemenea, importanţa aprofundării dialogului bilateral pe teme de securitate, în context NATO şi UE. Şeful diplomaţiei române a reiterat interesul României pentru consolidarea rolului Regatului Ţărilor de Jos în cadrul prezenţei militare a NATO în sudul Flancului Estic, precum şi în cadrul demersurilor aliate la Marea Neagră.

Cei doi miniştri au vizitat, cu această ocazie, expoziţia realizată de Arhivele Diplomatice Române în colaborare cu Arhivele Naţionale ale Ţărilor de Jos, dedicată momentului aniversar, şi au făcut un schimb de documente diplomatice istorice.

Vizita ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la Haga, planificată iniţial pentru luna martie 2020 şi amânată în contextul pandemiei, a avut loc într-un context simbolic - aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două state. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...