Parlamentare2020/Bistriţa-Năsăud: Lista de candidaţi ai USR-PLUS pentru Senat, respinsă de BEJ

Parlamentare2020/Bistriţa-Năsăud: Lista de candidaţi ai USR-PLUS pentru Senat, respinsă de BEJ

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Bistriţa-Năsăud a respins lista de candidaţi ai USR-PLUS pentru Senat, deoarece nu asigura reprezentarea ambelor sexe, potrivit prevederilor din Legea 208/2015, toţi cei patru candidaţi propuşi fiind bărbaţi.

USR-PLUS a fost ultimul partid care a depus listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare, aproape de expirarea termenului legal, care a fost 22 octombrie, ora 24,00.

BEJ Bistriţa-Năsăud a admis candidaturile USR-PLUS pentru Camera Deputaţilor, dar a respins lista pentru Senat, această din urmă decizie fiind luată cu şase voturi pentru respingere şi cinci pentru admitere.

Decizia privind respingerea listei poate fi contestată în termen de 48 de ore, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Probleme legate de asigurarea reprezentării ambelor sexe pe lista pentru Senat a avut şi Partidul Verde, care în 21 octombrie a depus o listă cu două propuneri, în ambele cazuri fiind vorba despre bărbaţi.

Deoarece lista a fost respinsă de BEJ, Partidul Verde a venit a doua zi, în 22 octombrie, cu una nouă pe care au inclus şi o femeie.

Această din urmă listă a fost admisă în parte de membrii BEJ Bistriţa-Năsăud, fiind respinsă tocmai candidatura feminină, pe motiv că persoana nu are vârsta minimă legală, de 33 ani, pentru a putea candida pentru o funcţie în Senatul României.

Şi lista Alianţei Renaşterea Naţională, care a propus un singur candidat pentru Camera Deputaţilor, a fost respinsă, în acest caz constatându-se că documentul "nu îndeplineşte condiţiile de valabilitate, întrucât semnăturile susţinătorilor nu sunt electronice".

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, 11 partide şi alianţe şi doi independenţi au depus candidaturi pentru alegerile parlamentare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Președintele, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, …

2 BREAKING Condamnări grele cu închisoare într-un dosar de retrocedări ilegale: Crinuța Dumitrean – 6 ani, Marko…

3 Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani și 2 luni închisoare cu executare / Acest jeg a fost unul dintre „zeii US…

4 Vremea potăilor / După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns…

5 Proiecție pentru parlamentare furnizată de Rareș Bogdan: PNL, USR și PMP, majoritate stabilă, de peste 60%. Pr…