Parlamentarii bulgari au înăsprit codul penal împotriva islamului radical

Propovăduirea islamului radical va fi de acum încolo pasibilă de închisoare în Bulgaria, țară pe teritoriul căreia locuiește o importantă comunitate musulmană și care vrea să-și înăsprească arsenalul penal împotriva influenței crescânde a predicatorilor salafiști, informează AFP.

Deputații bulgari au aprobat joi, în prima lectură, mai multe amendamente la codul penal ce prevăd sancțiuni pentru propovăduirea islamului radical, pentru finanțarea și recrutarea de jihadiști.

Astfel, aplicarea legii islamice sau incitarea la "război sfânt" vor fi pasibile de pedepse ce ar putea ajunge până la trei ani de închisoare și de amenzi de până la 5.000 de leva (2.500 de euro).

Frontul Patriotic aflat la originea acestui text de lege, formațiune naționalistă de care depinde guvernul de centru-dreapta, a dat asigurări că această lege nu vizează comunitatea musulmană bulgară, adică 13% din populație, formată majoritar din reprezentanți ai minorităților turcă și romă.

Însă Aliosam Imanov, deputat din partea minorității turce, a declarat că "s-a săturat de cei care încearcă să-l convingă că religia sa este radicală".

Serviciile de securitate bulgare nu au semnalat nicio plecare de musulmani din rândul acestei comunități pentru a se alătura unor grupări jihadiste din Orientul Mijlociu.

Frontul Patriotic este totodată la originea unui alt proiect de lege, adoptat recent în primă lectură și care interzice portul vălului islamic integral la scară națională, sub pedeapsa unor amenzi mari și a privării de ajutoare sociale.

Vălul integral nu a fost niciodată purtat în Bulgaria înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafiști în ghetouri rome din câteva orașe din sud-estul acestei țării. În unul dintre ele, la Pazardjik, Ahmed Moussa și treisprezece susținători ai săi sunt judecați din februarie pentru propagandă în favoarea organizației Stat Islamic și ajutor logistic acordat jihadiștilor europeni care se deplasează în Orientul Mijlociu.

Scopul noii legi privind islamul radical este să doteze justiția bulgară cu mijloace de acțiune în dosare de acest tip, potrivit guvernului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația