Parlamentarii bulgari au înăsprit codul penal împotriva islamului radical

Propovăduirea islamului radical va fi de acum încolo pasibilă de închisoare în Bulgaria, țară pe teritoriul căreia locuiește o importantă comunitate musulmană și care vrea să-și înăsprească arsenalul penal împotriva influenței crescânde a predicatorilor salafiști, informează AFP.

Deputații bulgari au aprobat joi, în prima lectură, mai multe amendamente la codul penal ce prevăd sancțiuni pentru propovăduirea islamului radical, pentru finanțarea și recrutarea de jihadiști.

Astfel, aplicarea legii islamice sau incitarea la "război sfânt" vor fi pasibile de pedepse ce ar putea ajunge până la trei ani de închisoare și de amenzi de până la 5.000 de leva (2.500 de euro).

Frontul Patriotic aflat la originea acestui text de lege, formațiune naționalistă de care depinde guvernul de centru-dreapta, a dat asigurări că această lege nu vizează comunitatea musulmană bulgară, adică 13% din populație, formată majoritar din reprezentanți ai minorităților turcă și romă.

Însă Aliosam Imanov, deputat din partea minorității turce, a declarat că "s-a săturat de cei care încearcă să-l convingă că religia sa este radicală".

Serviciile de securitate bulgare nu au semnalat nicio plecare de musulmani din rândul acestei comunități pentru a se alătura unor grupări jihadiste din Orientul Mijlociu.

Frontul Patriotic este totodată la originea unui alt proiect de lege, adoptat recent în primă lectură și care interzice portul vălului islamic integral la scară națională, sub pedeapsa unor amenzi mari și a privării de ajutoare sociale.

Vălul integral nu a fost niciodată purtat în Bulgaria înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafiști în ghetouri rome din câteva orașe din sud-estul acestei țării. În unul dintre ele, la Pazardjik, Ahmed Moussa și treisprezece susținători ai săi sunt judecați din februarie pentru propagandă în favoarea organizației Stat Islamic și ajutor logistic acordat jihadiștilor europeni care se deplasează în Orientul Mijlociu.

Scopul noii legi privind islamul radical este să doteze justiția bulgară cu mijloace de acțiune în dosare de acest tip, potrivit guvernului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

3 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

4 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze