Parlamentul din Moldova a votat transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc

Parlamentul din Moldova a votat transferarea funcţiilor operatorului sistemului de transport de gaze Moldovatransgaz către Vestmoldtransgaz-ul românesc

Prin decizia luată au fost făcuți pași pentru preluarea operării și exploatării Sistemului Naţional de Transport al Rep. Moldova de la Moldovatransgaz, cu acţionar majoritar Gazprom, de către Vestmoldovtransgaz în care acţionar majoritar e Transgaz, potrivit Financiar Intelligence.

România va avea un cuvânt mai important pe tema gazelor din Moldova FOTO Shutterstock

Documentul votat de Parlament a fost susţinut de deputaţii partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS), în timp ce Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) a votat împotrivă, arată sursa citată, care menționează Știri.md.

Conform Financial Intelligence , necesitatea proiectului este determinată de vidul legislativ privind temeiul expres de retragere a licenţei în cazul nerespectării cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor . Obligativitatea separării operatorilor de transport energie este o cerinţă Uniunii Europene ce trebuia îndeplinită până în 2021. Pe 31 mai 2023, Comunitatea energetică a avertizat Republica Moldova în legătură cu restanţele la acest capitol.

Pentru a continua să funcţioneze ca operator STG, compania Moldovatransgaz trebuie să fie certificată de către ANRE ca operator STG separat.

Pe 12 iunie, „Moldovagaz” a transmis că a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ( ANRE ) despre imposibilitatea de a depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport gaze „Moldovatransgaz” după modelul Operatorului de Transport Independent (OTI) în conformitate cu deciziile corporative adoptate anterior, precum și cu Planul de acțiuni, aprobat de ANRE.

„În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens dintre principalii acționari ai întreprinderii asupra unor aspecte, care ar fi trebuit să precedă aprobarea documentelor necesare pentru a solicita certificarea SRL „Moldovatransgaz”. SA „Moldovagaz” își declară deplina deschidere și disponibilitate pentru o cooperare constructivă în procesul de îndeplinire în continuare a cerințelor legislației țării în industria gazelor naturale”, potrivit Moldovagaz.

Ministrul Energiei din Moldova a dat vina pe Gazprom, care deţine jumătate din acţiunile “Moldovagaz”. El a spus că Gazprom se opune demonopolizării pieței gazelor și independenței sistemului de transport a gazelor de sistemul de furnizare din Republica Moldova.

Furnizorul de gaz mai are la dispoziţie câteva luni pentru a finaliza procesul, după care Agenţia va putea iniţia din oficiu separarea şi certificarea sistemului de transport.

Prăbușirea Gazprom

Profitul net al Gazprom a scăzut, în 2022, cu peste 40%, până la 1.266 miliarde ruble (15,77 miliarde dolari), de la 2.093 miliarde ruble în 2021, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, scăderea s-a produs din cauza unei majorări a taxelor introduse în a doua jumătate a anului trecut.

În aceste condiţii, consiliul de administraţie al grupului controlat de statul rus a decis să nu mai plătească dividende pentru întregul an 2022, după ce în toamna anului trecut a plătit un dividend interimar de 1.208 miliarde ruble (15 miliarde de dolari) pentru rezultatele înregistrate în prima jumătate a anului 2022, informează Agerpres.

Conform datelor Reuters, imediat după acest anunţ, cotaţia acţiunilor gigantului energetic la bursa de valori de la Moscova a scăzut cu aproape 4%.

Anul trecut Occidentul a introdus mai mult runde de sancţiuni împotriva Rusiei şi companiilor controlate de statul rus, din cauza invaziei din Ucraina.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom, o sursă importantă pentru veniturile companiei, nu au fost vizate în mod direct de sancţiuni însă volumul exporturilor s-a redus totuşi la jumătate, până la 101 miliarde metri cubi în 2022.

Directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a precizat că în condiţiile în care dividendul interimar pe primul semestru a depăşit deja nivelul ţintă de 50% din profitul net, consiliul de administraţie a decis să lase dividendele pe întregul an la acelaşi nivel cu dividendul interimar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat