Parlamentul European consideră că, în pofida activării Articolului 7, situaţia statului de drept s-a deteriorat în Polonia

Parlamentul European consideră că, în pofida activării Articolului 7, situaţia statului de drept s-a deteriorat în Polonia

Situaţia statului de drept s-a deteriorat semnificativ în Polonia, afirmă Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi, transmite Reuters.

Rezoluţia survine unei dezbateri în care eurodeputaţii şi-au exprimat luni îngrijorarea privind "deteriorarea" situaţiei statului de drept în Polonia, în special în ceea ce priveşte atingerile aduse independenţei judecătorilor, precum şi discriminările faţă de persoanele din comunitatea LGBTI.

Conform criticilor Partidului Lege şi Justiţie (PiS), de când acesta a preluat puterea în anul 2015 a adoptat o serie de reforme judiciare care subminează independenţa instanţelor prin plasarea lor sub controlul guvernului.

Comisia Europeană a activat în 2017 împotriva Poloniei procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratatul UE, dar fără ca aceasta să se concretizeze în vreo sancţiune. Pentru ca unui stat membru să-i fie suspendat în virtutea acestei proceduri dreptul de vot în Consiliul UE, este nevoie de acordul unanim al celorlalte state membre.

Parlamentul European ''îşi exprimă îngrijorarea profundă că (...) situaţia statului de drept în Polonia nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ci s-a deteriorat semnificativ după declanşarea procedurii cuprinse în Articolul 7'', se arată în rezoluţia adoptată.

Activişti, opoziţia poloneză şi unii politicieni europeni cer insistent blocului comunitar ca accesarea fondurilor europene să fie condiţionată de situaţia statului de drept. Polonia este una dintre principalele beneficiare ale fondurilor europene.

Eurodeputaţii au mai transmis joi că ei consideră urgentă o lărgire a sferei de aplicare a procedurii declanşate în 2017, pentru a include riscurile clare de încălcare semnificativă a altor valori de bază al UE, în special democraţia şi respectarea drepturilor omului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…