Parlamentul polonez dorește să-l audieze pe Donald Tusk pentru o fraudă prin schema Ponzi

Parlamentul polonez dorește să-l audieze pe Donald Tusk pentru o fraudă prin schema Ponzi

O comisie a parlamentului polonez intenționează să-l audieze pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, în legătură cu o schemă investițională prin care mii de polonezi și-au pierdut banii pe vremea când el conducea guvernul de la Varșovia, a anunțat marți președintele respectivei comisii, citat de agenția Reuters.

Anunțul survine unei declarații făcute luna trecută de președintele partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, care a spus că fostul premier liberal ar putea fi pus sub acuzare în Polonia.

Compania poloneză Amber Gold a funcționat din anul 2010 ca un fond de investiții ce s-a bazat pe schema Ponzi, un tip de fraudă prin care investitorii inițiali sunt plătiți din banii depuși de cei care investesc mai târziu. În 2012, societatea a intrat în colaps, iar cei circa 10.000 de deponenți și-au pierdut banii investiți, adică sute de milioane de zloți (un zlot este aproximativ egal cu un leu românesc).

Donald Tusk a fost premier din partea formațiunii liberale proeuropene Platforma Civică (PO) timp de șapte ani, el demisionând în anul 2014 pentru a prelua postul de președinte al Consiliului European. Partidul său a fost învins anul trecut în alegerile legislative de formațiunea conservatoare și eurosceptică PiS. Liderul acesteia din urmă, Jaroslaw Kaczynski, a declarat deja că Polonia se va împotrivi anul viitor numirii lui Tusk pentru un al doilea mandat în fruntea Consiliului European.

Întrebat dacă Tusk va fi invitat la audieri în fața legislativului de la Varșovia, președintele comisiei parlamentare ce investighează cazul acelui fond de investiții, Malgorzata Wassermann, a răspuns: "Este aproape stabilit, este evident".

Compania Amber Gold a promis deponenților dobânzi de peste 10% pe an, pretinzând că investițiile sunt în aur. Dar în realitate o parte din fonduri au fost investite într-o companie aeriană low-cost.

De asemenea, Amber Gold și-a deschis sedii în locații foarte bune pe întreg cuprinsul țării, inclusiv lângă Banca Centrală și Ministerul de Finanțe, iar în centrul Varșoviei i s-a permis să amplaseze un afiș publicitar imens despre "depozitele în aur", deși un organism de supraveghere financiară a avertizat potențialii clienți asupra riscurilor la care se expun.

Un raport guvernamental publicat în anul 2013 subliniază că expansiunea companiei Amber Gold a fost posibilă datorită "greșelilor și inacțiunii" unor instituții ale statului, care nu și-au îndeplinit atribuțiile corespunzător.

În replică, Donald Tusk a declarat în luna iulie că este pregătit să se confrunte cu PiS și să-și apere activitatea desfășurată la conducerea guvernului: "Vreau să vin și să spun: mințiți! Adevărul este total diferit", a afirmat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…