Parlamentul polonez votează pentru creșterea bugetului apărării la minim 2,5% din PIB până în 2030

Parlamentul polonez votează pentru creșterea bugetului apărării la minim 2,5% din PIB până în 2030

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat vineri o lege care prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare la nivelul de cel puțin 2,5% din PIB până în 2030, transmite AFP.

Într-o primă etapă, bugetul polonez al apărării, care în prezent este de 2% din PIB, ar urma să atingă 2,1% din PIB în 2020. Totodată, numărul soldaților ar urma să ajungă de la circa 130.000 în prezent la 200.000 în 2030, dintre care 130.000 să fie militari profesioniști. Anul acesta, apărarea are un buget de aproape 38 miliarde de zloți, sau 8,8 miliarde de euro.

Ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a explicat în parlament aceste creșteri prin faptul că țara sa trebuie, "pe de o parte, să pună în practică angajamentele luate de toți membrii NATO la summitul de la Varșovia și, pe de altă parte, să răspundă urgenței pericolelor din Est".

Noua lege a fost adoptată cu 434 de voturi favorabile, un vot împotrivă și cinci abțineri.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a indicat în iunie că Alianța per ansamblu va înregistra în 2017 o majorare cu 4,3% a cheltuielilor militare în Europa și Canada, fiind al treilea an consecutiv de creștere a bugetelor militare ale statelor membre. Stoltenberg a mai amintit atunci că aliații au promis în 2014 la summitul de la Newport să se apropie în termen de 10 ani de obiectivul de 2% din PIB pentru apărare, obiectiv atins până anul trecut doar de cinci țări — SUA (3,61%), Grecia, Estonia, Marea Britanie și Polonia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

2 Ceva mai penibil nu există...

3 Așa o fi?

4 Invazie de turiști români în toată Grecia / Presa elenă: Pe insule auzi aproape exclusiv românește

5 Cursă entuziasmantă la JO 2020! Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au spulberat adversarele în calificări și sun…