Participanții la Adunarea ,,Moldova Europeană” au adoptat o rezoluție. Ce prevede documentul înaintat clasei politice de la Chișinău

Participanții la Adunarea ,,Moldova Europeană” au adoptat o rezoluție. Ce prevede documentul înaintat clasei politice de la Chișinău

Zecile de mii de oameni care au participat la Adunarea Națională ,,Moldova Europeană” au adoptat o rezoluție prin care solicită clasei politice să modifice Constituția Rep. Moldova pentru „a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la UE”.

Participanții la miting au adoptat o rezoluție privind integrarea țării în UE. FOTO: Facebook

Rezoluția a fost citită de pe scena amenajată în inima Chișinăului de actorul Andrei Sochircă, menționând că atât el, cât și ceilalți, au venit aici ,,pentru a afirma aspirația țării lor a de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”.

În opinia cetățenilor, ,,aderarea la Uniunea Europeană este calea unică care poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită”.

Pe lângă modificarea Legii Supreme a țării, oamenii au înaintat prin intermediul rezoluției și alte cereri către clasa politică. Mai exact, acestea sunt

  1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
  2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
  4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
  5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.
  6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
  7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Continuarea sprijinului pentru Chișinău

„Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare. Aderarea la Uniunea Europeană este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”, mai scrie în document.

Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției (IGP), la mitingul din Chișinău participă în jur de 80.000 de oameni.

,,La Adunarea „Moldova Europeană” au participat între 75 000 și 80 000 de persoane, ținând cont de faptul că fluxul era continuu. Precizăm că nu a fost înregistrat niciun incident și niciun caz de perturbare a ordinii publice”, au informat reprezentanții IGP.

Miting la Chișinău, dar și în 33 de orașe europene

Adunarea Naţională „Moldova Europeană” se desfășoară concomitent în capitala Republicii Moldova şi în 33 de oraşe europene.

La începutul lunii aprilie, lidera de la Chișinău a anunțat despre convocarea Adunării Naționale ,,Moldova Europeană”, precizând că în acest mod cetățenii vor manifesta pentru calea europeană pe care au ales-o pentru Republica Moldova.

În vara anului trecut, aceasta a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…