Partidul bulgar anti-sistem ITN a renunţat la formarea guvernului; se întrevăd noi alegeri anticipate

Partidul bulgar anti-sistem ITN a renunţat la formarea guvernului; se întrevăd noi alegeri anticipate

Partidul bulgar anti-sistem denumit 'Există un astfel de popor' (ITN), care are cel mai mare grup politic în parlament, dar fără a deţine majoritatea, a renunţat la demersul formării unui guvern după ce alte două mici partide anti-corupţie au refuzat să-l susţină, a anunţat marţi liderul acestei formaţiuni, Slavi Trifonov, anunţ care deschide calea unor posibile noi alegeri anticipate, relatează Reuters şi AFP.

''Fără susţinerea partidelor contestatare, nu vom propune un guvern'', a precizat Slavi Trifonov, adăugând că guvernul propus nu se va mai prezenta în faţa parlamentului pentru votul de încredere ce era programat miercuri. ''Nu vom merge la vot cu lista noastră'' de miniştri, ''ceea ce înseamnă că vor fi noi alegeri anticipate'', a declarat el la televiziune.

Formaţiunea ITN a ieşit pe primul loc la alegerile anticipate din 11 iulie, propulsată de furia populaţiei împotriva corupţiei extinse, şi punând astfel capăt unei perioade de mai mult de un deceniu de guvernare a premierului conservator Boiko Borisov. Dar cu numai 65 din cele 240 de mandate în noul parlament foarte fragmentat, ITN are nevoie de susţinerea altor partide pentru a forma o majoritate.

ITN a promis reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei, însă şi-a iritat potenţialii parteneri prin refuzul său de a discuta despre portofoliile guvernamentale şi de a semna un acord politic.

Alianţa Bulgaria Democratică a refuzat sâmbătă să sprijine cabinetul premierului desemnat de ITN, Plamen Nikolov, afirmând că acesta nu are o agendă clară de combatere a corupţiei şi că unii dintre miniştrii propuşi nu sunt potriviţi pentru portofoliile respective. ''Chiar nu ne putem trăda electoratul (...) prin susţinerea unui guvern pe care nu-l putem numi un guvern al schimbării'', a justificat Hristo Ivanov, unul dintre liderii acestei alianţe.

Un refuz asemănător a venit şi din partea celeilalte formaţiuni declarate anti-corupţie şi denumite ''Ridicaţi-vă! Jos Mafia!''

În acest timp, Partidul Socialist, al cărui sprijin este necesar pentru asigurarea unei majorităţi parlamentare, a anunţat că nu va vota guvernul propus de ITN dacă nu este schimbată propunerea de ministru de interne.

Conform Constituţiei, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, mai poate desemna încă doi premieri din alte partide politice pentru a încerca să formeze un executiv, dar comentatorii politici cred că şansele de reuşită sunt reduse.

Eventuale noi alegeri anticipate, care ar fi al treilea scrutin anul acesta, ar prelungi criza politică, cu riscurile ce decurg de aici asupra combaterii noului val de COVID-19 şi realizării planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) în vederea accesării fondurilor europene dedicate redresării post-pandemie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...