Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului pledează pentru primirea migranților

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a pledat, într-un interviu apărut vineri, pentru primirea migranților și a cerut să nu se mai facă deosebire între solicitanții de azil și cei care vor să imigreze din motive economice, informează AFP.

Declarațiile sunt publicate în cotidianul italian ''Il Messaggero'' în ajunul întâlnirii pe care înaltul prelat ecumenic o va avea cu Papa Francisc și cu Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei și al Întregii Grecii pe insula grecească Lesbos, unde se află o tabără cu aproximativ 2.500 de migranți.

Această vizită ''reprezintă un mesaj puternic pentru toată lumea"și va fi, ''fără îndoială, o invitație adresată comunității internaționale de a face tot ce trebuie în contextul unui fenomen atât de trist, care insultă conștiința omului și cultura noastră", a afirmat Patriarhul Bartolomeu.

Totodată, el a asigurat că împărtășește concepția Papei Francisc, care nu face distincție între migranții economici, care fug de sărăcie, și solicitanții de azil care fug din calea violențelor.

În opinia lui, "economia globalizată dă naștere unei serii de crize de identitate în lumea contemporană, la foamete și sărăcie în multe regiuni de pe glob și acest lucru reprezintă o ofensă față de Dumnezeu".

Patriarhul Constantinopolului a vorbit și despre tradiția de ospitalitate a creștinilor, evocând scrisoarea Sfântului Pavel adresată evreilor. "Nu uitați de ospitalitate fiindcă, fiind ospitalieri, unii au primit, fără să știe, îngeri", a spus el, adăugând că, "la ora actuală și ca urmare a evoluției dramei refugiaților, este necesar ca persoanele cu influență să acționeze în acest spirit".

În această ordine de idei, a menționat exemplul pozitiv al locuitorilor din Lesbos, precum și ai celor din insula italiană Lampedusa "care își deschid casele și inimile fraților noștri" migranți veniți mai ales din Libia.

Papa Francisc va efectua sâmbătă o ''călătorie umanitară'' în insula grecească Lesbos, a anunțat joi Vaticanul, comunicând programul vizitei cu caracter simbolic în care suveranul potif își va exprima solidaritatea cu toți migranții. Deplasarea va avea și ''caracter ecumenic'', având loc împreună cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului și cu Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei și al Întregii Grecii.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Cristina Mac, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți mai mult:


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru