Patriarhul Daniel: Azi prăznuim anticipat hramul cel mare al Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul Daniel: Azi prăznuim anticipat hramul cel mare al Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a reamintit joi că hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului este Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor .

"Astăzi, noi prăznuim anticipat aici, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, hramul cel mare al catedralei (...), dar sperăm ca la anul să prăznuim sărbătoarea aceasta în interiorul catedralei celei noi. Am venit astăzi în mod special aici ca să reamintim că hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului sau al Catedralei Naţionale este Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Al doilea hram este Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Pe acela îl prăznuim în interiorul catedralei în 30 noiembrie anul acesta. Aşa să ne-ajute Dumnezeu! Hristos s-a Înălţat!", le-a spus patriarhul celor câteva sute de credincioşi, majoritatea femei, unele purtând frumoase costume naţionale, care au participat la slujba oficiată împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că unul dintre clopotele Catedralei, cel mai mare, de 25 de tone, este "în mod deosebit dedicat tuturor eroilor poporului român din toate timpurile şi din toate locurile".

În predica rostită la slujba Înălţării Domnului, patriarhul Daniel a explicat înţelesurile duhovniceşti ale acestei sărbători, prăznuită la 40 de zile după Înviere, menţionând că Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezenţa Apostolilor, pe care i-a binecuvântat, şi a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos.

"Deci, Mântuitorul când se înalţă la cer, se înalţă binecuvântând pe ucenici şi pe Maica Domnului, bineînţeles - cum ne arată icoana Înălţării - care este prezentă împreună cu apostolii. Aici vedem taina Bisericii: Maica Domnului reprezintă icoana vie a Bisericii şi ucenicii sunt slujitorii lui Hristos care arată taina Bisericii Mântuitoare în Lume. Deci, Mântuitorul se înalţă la cer binecuvântând Biserica. De aceea, Biserica trăieşte din binecuvântarea lui Hristos cel răstignit, înviat şi înălţat la cer. De aceea, în timpul Sfintei Liturghii, binecuvântarea lui Hristos vine prin mâna preotului, care zice 'Pace tuturor!' de mai multe ori. Deci, Biserica nu trăieşte dintr-o bunăvoinţă a oamenilor de pe pământ, ci din binecuvântarea lui Hristos, capul Bisericii", a explicat patriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, la care a luat parte şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea, patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc la sărbătoarea Zilei Eroilor.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

În Biserica Ortodoxă Romană, sărbătoarea Înălţării Domnului este dedicată şi pomenirii eroilor neamului. Pomenirea eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40 zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…