Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Patriarhul Daniel: Azi prăznuim anticipat hramul cel mare al Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a reamintit joi că hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului este Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor.

"Astăzi, noi prăznuim anticipat aici, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, hramul cel mare al catedralei (...), dar sperăm ca la anul să prăznuim sărbătoarea aceasta în interiorul catedralei celei noi. Am venit astăzi în mod special aici ca să reamintim că hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului sau al Catedralei Naţionale este Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Al doilea hram este Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României. Pe acela îl prăznuim în interiorul catedralei în 30 noiembrie anul acesta. Aşa să ne-ajute Dumnezeu! Hristos s-a Înălţat!", le-a spus patriarhul celor câteva sute de credincioşi, majoritatea femei, unele purtând frumoase costume naţionale, care au participat la slujba oficiată împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că unul dintre clopotele Catedralei, cel mai mare, de 25 de tone, este "în mod deosebit dedicat tuturor eroilor poporului român din toate timpurile şi din toate locurile".

În predica rostită la slujba Înălţării Domnului, patriarhul Daniel a explicat înţelesurile duhovniceşti ale acestei sărbători, prăznuită la 40 de zile după Înviere, menţionând că Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezenţa Apostolilor, pe care i-a binecuvântat, şi a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos.

"Deci, Mântuitorul când se înalţă la cer, se înalţă binecuvântând pe ucenici şi pe Maica Domnului, bineînţeles - cum ne arată icoana Înălţării - care este prezentă împreună cu apostolii. Aici vedem taina Bisericii: Maica Domnului reprezintă icoana vie a Bisericii şi ucenicii sunt slujitorii lui Hristos care arată taina Bisericii Mântuitoare în Lume. Deci, Mântuitorul se înalţă la cer binecuvântând Biserica. De aceea, Biserica trăieşte din binecuvântarea lui Hristos cel răstignit, înviat şi înălţat la cer. De aceea, în timpul Sfintei Liturghii, binecuvântarea lui Hristos vine prin mâna preotului, care zice 'Pace tuturor!' de mai multe ori. Deci, Biserica nu trăieşte dintr-o bunăvoinţă a oamenilor de pe pământ, ci din binecuvântarea lui Hristos, capul Bisericii", a explicat patriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, la care a luat parte şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea, patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc la sărbătoarea Zilei Eroilor.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

În Biserica Ortodoxă Romană, sărbătoarea Înălţării Domnului este dedicată şi pomenirii eroilor neamului. Pomenirea eroilor neamului la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40 zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să răsufle detalii dintr-un dosar care va îngropa definitiv PSD! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

2 O caricatură cu fosta șefă a DNA, apărută în Bulgaria, face furori pe internet! De ce oare?

3 ALERTĂ / Fug șobolanii? De trei zile se toacă documente și se copiază contracte în mai multe ministere!

4 RECHIZITORIU O cârtiță le-a dat agenda cu contabilitatea paralelă a mafiei! Așa l-au prins procurorii DNA pe B…

5 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion