Patriarhul Daniel: Înălțarea Domnului la cer înseamnă înălțarea omului

Patriarhul Daniel: Înălțarea Domnului la cer înseamnă înălțarea omului

Înălțarea Domnului la cer înseamnă înălțarea omului în lumina și sfințenia și iubirea veșnică a Preasfintei Treimi, le-a spus joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, celor prezenți la Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală.

"Rostul Înălțării Domnului la Cer este trimiterea sau Pogorârea Duhului Sfânt. Dar de ce este trimis de către Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul Duhul Sfânt în lume? Ca să ne sfințească și să ne înalțe pe noi oamenii la Cer în iubirea Preasfintei Treimi, în Lumina și Sfințenia lui Hristos cel Răstignit, Înviat și Înălțat întru slavă. Cu alte cuvinte, Înălțarea Domnului la Cer înseamnă Înălțarea Omului în Lumina și Sfințenia și Iubirea Veșnică a Preasfintei Treimi ca urmare a lucrării întrupării și jertfei și învierii lui Iisus Hristos în lume", a afirmat patriarhul.

El a explicat de ce s-a înălțat la cer Iisus Hristos.

"De ce se înalță la cer? Se înalță la cer ca să nu mai fie în fața noastră, ci să fie în interiorul nostru prin Duhul Sfânt. În timp ce Iisus Mântuitorul era pe pământ, Duhul Sfânt era tainic prezent în Hristos. După Înălțarea Sa la cer și trimiterea Duhului Sfânt peste ucenici, Iisus este acum tainic prezent în Duhul Sfânt. (...) De aceea, prin Duhul Sfânt se sfințesc pâinea și vinul care devin trupul și sângele lui Hristos prin euharistie. (...) Înțelegem acum mai mult de ce nu există doar o legătură tainică între Crucea suferințelor și bucuria Învierii lui Hristos, ci și o legătură tainică între Înălțarea lui Hristos la Cer și pogorârea Duhului Sfânt ca pe noi oamenii să ne înalțe la Viața Veșnică spre slava Preasfintei Treimi și spre bucuria celor care cred în Hristos și împlinesc în viața lor voia lui", a arătat PF Daniel.

În cuvântul său, patriarhul a amintit și de prăznuirea pomenirii eroilor români din toate timpurile. "Pentru că, după cum Hristos s-a Înălțat la Ceruri întru slavă numai după ce a trecut prin jertfa Crucii, tot așa și noi cinstim pe acei oameni care s-au jertfit din iubire pentru țară și popor cu credință puternică și au arătat că Iubirea este mai tare decât Moartea. De aceea îi cinstim noi pe Eroii Neamului", a mai spus patriarhul Daniel.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc joi, la 40 de zile de la Paște, Înălțarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus și-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

Deși prin Înălțarea Domnului activitatea Sa pământească lua sfârșit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar în momentul Înălțării: "Iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor".

El s-a înălțat pentru a trimite în lume Duhul Sfânt, așa cum promisese: "Voi ruga pe Tatăl să vă trimită un alt Mângâietor ca să fie cu voi în veac". Acest lucru se va întâmpla zece zile mai târziu, de Rusalii sau Cincizecime, când, prin pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, aceștia s-au transformat din oameni timizi și simpli în misionari îndrăzneți și înțelepți, care au răspândit învățătura creștină în toată lumea.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”