Patriarhul Daniel: Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sunt model pentru creștinii de astăzi

Patriarhul Daniel: Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena sunt model pentru creștinii de astăzi

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, sunt un model pentru creștinii de astăzi, a afirmat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul acestei sărbători, la altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

"Acești doi Sfinți Împărați Constantin și mama sa Elena sunt model pentru creștinii de astăzi. Sunt model pentru creștinii care zidesc biserici, mănăstiri, pentru creștinii care cresc în credință pe copii și pe tineri și pentru toți creștinii care ajută pe semenii lor aflați în nevoie, în necazuri, în lipsuri, care au o milostivire deosebită față de orfani, față de bolnavi, bătrâni și de oamenii neajutorați", a spus patriarhul.

El a subliniat că Evanghelia lui Hristos a fost tradusă în faptă de către acești Sfinți Împărați, exemplul lor fiind urmat de domnitorii creștini români.

"Constantin Brâncoveanu a construit, după modelul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, mai multe biserici, între care aici în București — Biserica Sfântul Gheorghe Nou, iar cea mai mare ctitorie a sa este Mănăstirea Hurezi din județul Vâlcea a cărei biserică poartă hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena, pentru că domnitorul a dorit aceasta și voia ca acolo să fie locul lui de veci, dar Dumnezeu a rânduit altfel și moaștele sale se află acum aici în București la Biserica Sfântul Gheorghe Nou", a amintit înaltul ierarh.

De sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Programul liturgic dedicat hramului istoric al Catedralei Patriarhale a început de vineri cu săvârșirea Slujbei Privegherii. Sâmbătă, de la ora 7,00, au fost scoase în procesiune moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și așezate spre închinare în baldachinul special amenajat din apropierea Catedralei.

După Sfânta Liturghie a avut loc premierea câștigătorilor Concursului național de creație "Biserica și Școala din sufletul meu" și a finaliștilor Concursului "Icoana ortodoxă — lumina credinței" la Palatul Patriarhiei, sala Europa Christiana, unde va avea loc și vernisajul expoziției.

Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 21 mai. Pentru marea contribuție la răspândirea și înflorirea creștinismului, Constantin și mama sa, Elena, au fost trecuți de Biserica Ortodoxă în rândul sfinților și sunt socotiți "întocmai cu apostolii".

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...