Patriotismul economic: mai mult din vorbe, mai puțin din fapte

Patriotismul economic: mai mult din vorbe, mai puțin din fapte

Social-democrații din Coaliție se află în plin demers de promovare a partidului lor, prin susținerea produselor românești, însă aceștia tind până acum să rămână mai mult la vorbe, pentru că la nivel legislativ lucrurile stau pe loc privind sprijinul industriei locale..

Proiectele, inclusiv cele susținute de Ciolacu și Simonis, bat pasul pe loc FOTO Inquam Photos

Să cumperi românește este cel mai autentic gest de patriotism economic”, afirma premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la lansarea campaniei „Cumpără Românește”, proiect inițiat de PSD. De altfel, sintagma „patriotism economic” a fost des enunțată de social-democrați de la preluarea guvernării.

Diferența dintre vorbe și fapte se vede în modul cum evoluează proiectele PSD pe această temă. Proiectul de lege privind „informarea consumatorilor cu privire la comercializarea produselor din materii prime românești”, prin care operatorii economici sunt obligați să se asigure că oferă informațiile necesare, prin aplicarea unui însemn reprezentat de drapelul național al României lângă produse, la raftul de comercializare în cadrul vânzării directe sau imediat lângă produs în cazul comercializării în mediul online a fost ignorat în ultimele săptămâni de PSD, formațiune ai cărei membri l-au și propus (printre care premierul Marcel Ciolacu și șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis). În primul rând, după ce a trecut de Senat, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, structură dominată de Coaliție, nu a aprobat procedura de urgență a proiectului.

Inițiativa a fost trimisă pentru avizare la două comisii (juridică și buget), iar pentru raport la industrii și servicii, precum și la cea de agricultură. Deși termenul dat pentru raport era 2 octombrie, de la comisiile reunite nu a venit raportul, însă nici vreun aviz din cele două cerute.

Fără carne sintetică și reguli noi pentru produsele autohtone

Tot PSD, prin mai mulți parlamentari (inclusiv secretarul general Paul Stănescu și fostul ministru Adrian Chesnoiu) au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă. Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

Însă proiectul, deși înregistrat pe 19 iunie la Cameră și trimis la Senat în aceeași zi, nici măcar nu a fost dat în lucru în forul superior al Parlamentului.

Interzicerea făinii de insecte, ascunsă la sertar

Proiectul inițiat de Marcel Ciolacu și mai mulți lideri social-democrați care reglementează utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor şi a comercializării acestor produse pe teritoriul României a fost adoptat de Senat la începutul lui septembrie.

Inițiativa a fost trimisă pentru aviz și pentru raport comun la comisii pe 12 septembrie, fiind dat termen 2 octombrie. Niciuna dintre comisii nu a discutat proiectul, deși atât pentru raport, cât și pentru aviz, acesta se află la structuri cu președinte PSD.

Inclusiv tonul este îndulcit, trecându-se de la prevederile privind „reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor, precum și a comercializării acestor produse pe teritoriul României” la „reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum și a etichetării și comercializării aceestor produse pe teritoriul României”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”