Patru ani grei din Istoria Patriei

Patru ani grei din Istoria Patriei

Acum patru ani, înainte de alegeri, presa atrăgea atenția că sunt pline listele de candidați penali. Degeaba! Orbită și atrasă cumva în meciul de ură dintre un președinte scăpat la limită de o demitere și o coaliție care nu prea avea alt sens în afara luptei cu acela, populația n-a mai ținut cont de nimic. Rezultatul a fost cel pe care îl știți… În Parlament au intrat 27 de cetățeni care erau la vremea respectivă fie incompatibili, fie cercetați, fie arestați, trimiși în judecată sau condamnați penal în primă instanță. Și nu numai ei… Suntem la capătul a patru ani grei. Hai să le facem bilanțul! Așa își începe articolul  Moise Guran pe Blogul său, Biziday.ro. Aricolul merită citi cu prisosință.

Au intrat așadar în 2012 în Parlament 27 de incompatibili, suspecți, inculpați și condamnați în primă instanță, și ies acum, după patru ani, 16 condamnați definitiv, 11 condamnați în primă instanță, 20 de senatori și deputați trimiși în judecată și alți 33 care sunt acum abia suspecți. Au intrat 27 de penali (cu tot cu incompatibili) și ies 80, după patru ani. Dintre ăi 27 a scăpat unul singur, care acum e director la SRI. Este desigur o coincidență faptul că, între timp, SRI nu se mai ocupă de corupție.

Mai mult, cele două tabere care se băteau în 2012, propun acum cot la cot penali pe liste, iar numărul candidaților care sunt cercetați, inculpați sau condamnați în primă instanță a urcat de la 27 cât era acum patru ani, la 37 la alegerile de duminica asta.

Cum am putea crede așadar că e o întâmplare faptul că în acești patru ani am avut cel puțin o tentativă pe an de modificare a legilor penale, de acordarea a unor amnistieri sau de acordare a unor imunități suplimentare?

Dar haideți să mergem mai departe… Raportul de eficiență al Institutului pentru Politici Publice trage concluzia că acesta a fost cel mai ineficient Parlament din Istorie… Să mergem mai departe, deci… Ce au legiferat acești oameni? Ce au lucrat ei de 2 miliarde de euro, cât a costat Națiunea întreținerea Parlamentului cu tot cu lefurile și indemnizațiile lor? Pă, zice studiul, doar 14% dintre inițiativele lor au fost adoptate, în general s-a mers pe ce a propus guvernul.

În schimb, în cei patru ani, DNA a trimis Parlamentului peste 50 de cereri de urmărire penală, reţinere şi arestare preventivă în cazul a 31 de senatori şi deputaţi. Pe ultima o tot amână de vreo două săptămâni. Și dacă la început au mai aprobat cererile DNA- ului fie pentru că încercau să mai păstreze o aparență de decență, fie pentru că își frecau palmele bucuroși când mai picau adversarii politici în plasa procurorilor, pe final de mandat n-au mai aprobat aproape nimic, ducând statistica la 20 de cereri de ridicare a imunității respins, din totalul de 50.

În schimb, după patru ani de război cu Justiția, aleșii noștri au reușit să schimbe o percepție în societate despre aceasta, atacând fără scrupule procurorii și judecătorii, pe televiziunile pe care le hrănesc, întărâtând orgolii și răsucind interese (vezi lupta pentru CSM și ce se întâmplă în uniunile magistraților și judecătorilor) până când lumea nici n-a mai înțeles ce e bine și ce e rău.

Cam ăsta este rezultatul celor patru ani de după votul în care nu ne-am uitat cu atenție, sau nu ne-a păsat cine sunt cei care intră în Parlament. Unii dintre ei, vă cer votul și la alegerile de duminica viitoare. Sigur, asta spune multe despre ce cred penalii politicii românești despre inteligența alegătorilor lor.

De data asta, hai să ne alegem mai atent și mai inteligent Istoria!Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

3 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

4 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

5 Hm, americanii...