Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard

Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard

Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.

Calea spre fericire. FOTO Shutterstock

Multă lume înțelege, ca principiu, expresia „banii n-aduc fericirea ”, dar la fel de multă lume își imaginează cât de fericită ar fi dacă ar avea suficienți bani să-și îndeplinescă visurile.

Un câștig la loto de 20 de milioane de dolari ar face cu siguranță ca orice persoană sănătoasă la cap să jubileze, însă Dr. Sanjiv Chopra, profesor de medicină la Harvard Medical School, arată, potrivit unilad.com că această fericire ar fi pentru cei care câștigă, cel mai probabil, de scurtă durată.

„Cercetările arată că, la sfârșitul unui an, se întorc la nivelul lor de bază. Unii sunt mai puțin fericiți. S-ar putea să-și fi cumpărat o casă imensă, un conac mare, o mașină nouă. Unii dintre ei au cheltuit banii, nu în moduri bune, au jucat la pariuri. Dar chiar dacă au făcut-o, la sfârșitul a trei luni, este doar o casă, este doar o mașină frumoasă. Te obișnuiești cu ea”, a arătat profesorul, într-un discurs TED din 2019.

Potrivit Dr. Chopra, acest proces de a te obișnui cu ceea ce ai se numește adaptare hedonică: oamenii se întorc la un anumit nivel de fericire, indiferent de înrăutățirea sau îmbunătățirea circumstanțelor lor.

„Alege-ți prietenii cu înțelepciune”

Expertul a explicat și care sunt cele patru lucruri cheie legate științific de fericire.

„Prietenii tăi sunt familia ta aleasă. Alege-ți prietenii cu înțelepciune și sărbătorește tot ce este mic sau bun cu prietenii tăi”, spune Dr. Chopra.

Potrivit acestuia, al doilea atribut al oamenilor care sunt fericiți este capacitatea de a ierta.

„Dacă vreunul dintre voi nutrește o ranchiună, rugămintea mea este: scăpați de ea.”, recomandă specialistul.

Cel de-al treilea lucru este, în opinia doctorului Chopra, dăruirea. Profesorul spune că mulți câștigători la loto au declarat că au obținut mai multă fericire fiind generoși cu alții decât răsfățându-se pe ei înșiși.

Cel de-al patrulea aspect esențial pentru o viață fericită recomandat de Dr. Chopra este recunoștința.

Toate cercetările au arătat că, dacă vă exprimați recunoștința în mod regulat, veți fi fericiți, veți fi mai creativi, veți fi mai împliniți, s-ar putea chiar să trăiți cu 10 ani mai mult”, a explicat profesorul, potrivit unilad.com.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“