
Patru obiceiuri banale de seară care trebuie evitate pentru a reduce riscul de AVC
Unele obiceiuri aparent banale, intrate în rutina de seară a multor români, ar putea fi extrem de dăunătoare sănătății acestora, pentru că pot influența semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Ele pot fi evitate ușor, arată oamenii de știință.
Obiceiurile mici și constante pe care le practicăm în fiecare zi pot avea un impact semnificativ în reducerea riscului pentru mai multe boli cronice, inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, arată medicul Simran Malhotra, citat de publicația Eatingwell, dedicată nutriției.
„Factorii de risc modificabili ai accidentului vascular cerebral sunt lucruri aflate sub controlul nostru, cum ar fi o alimentație bazată pe alimente integrale și bogată în fibre, mișcarea regulată, somnul odihnitor și limitarea substanțelor riscante, precum tutunul și alcoolul”, completează specialistul.
Potrivit publicației, cercetările științifice recente arată că până la 84% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt asociate cu factori de stil de viață care pot fi modificați. Asta înseamnă, parțial, ca oamenii să fie atenți la ce fac între orele 9:00 și 17:00, dar și să fie conștienți și că unele lucruri pe care le fac sau nu le fac după program pot avea un impact la fel de puternic asupra riscurilor de AVC.
Pentru a te ajuta să profiți la maximum de orele de seară, publicația a discutat cu mai mulți experți în sănătatea cardiovasculară și a prezentat principalele obiceiuri nocturne pe care ei le-au recomandat pentru a reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Evitați cinele târzii
Obiceiul de a mânca mai devreme, atât dimineața cât și seara, ar putea susține ritmurile naturale ale corpului și ar putea contribui la protejarea împotriva accidentului vascular cerebral.
Mesele luate seara târziu pot părea un lucru normal în rutina multor oameni, mai ales dacă ziua a fost aglomerată și haotică. Însă acest obicei poate pune în pericol sănătatea creierului și a inimii.
„Mesele târzii pot perturba ritmul circadian al organismului și pot afecta negativ tensiunea arterială și metabolismul”, arată Michelle Routhenstein, dietetician specializat în sănătatea cardiovasculară.
Pe termen lung, aceste perturbări pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv accident de vascular cerebral.
Unele cercetări au arătat că luarea ultimei mese după ora 21:00 este asociată cu un risc mai mare de AVC, comparativ cu servirea cinei mai devreme, arată Eatingwell. De asemenea, un risc crescut este legat și de un mic dejun întârziat, ceea ce sugerează că momentul în care oamenii iau atât prima, cât și ultima masă a zilei, ar putea avea un rol mai important în riscul de AVC.
Evitați lenevirea pe canapea
După cină, poate fi tentant pentru mulți oameni să se așeze pe canapea și să se relaxeze pentru restul serii, mai ales după o zi lungă. Deși odihna este importantă, petrecerea unui timp îndelungat în inactivitate, mai ales seara, poate crește riscul de accident vascular cerebral ,mai ales în cazul celor care stau mult jos în timpul zilei. Chiar și persoanele tinere nu sunt ferite de acest risc.
Potrivit unui studiu, citat de EatingWell, persoanele sub 60 de ani, inactive fizic, care petrec peste opt ore pe zi uitându-se la televizor, folosind calculatorul sau citind, au un risc de 3,5 ori mai mare de a suferi un AVC, comparativ cu cei care desfășoară mai puține activități sedentare.
„O plimbare de 20 de minute după cină poate sprijini digestia și poate ajuta la reglarea glicemiei. Acest obicei contribuie la reducerea riscului de prediabet, diabet, hipertensiune arterială și, în cele din urmă, de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral”, arată dr. Simran Malhotra.
Pentru cei care aleg mersul pe jos ca mijloc de prevenție, accelerarea ritmului poate aduce beneficii și mai mari. Conform unei meta-analize, fiecare creștere cu aproximativ 1 km/h a vitezei de mers este asociată cu o reducere de 13% a riscului de AVC.
Evitați consumul de alcool seara
Dacă rutina de seară a oamenilor include un pahar sau două de vin, bere sau alte băuturi alcoolice, aceștia ar putea, fără să-și dea seama, să-și crească riscul de accident vascular cerebral. Deși unele studii mai vechi arătau că alcoolul ar putea oferi o oarecare protecție împotriva AVC-ului, dovezile mai recente contrazic această idee, informează publicația.
„Alcoolul crește inflamația și deteriorează celulele”, a explicat dr. Troy Alexander, citat de Eatingwell.
Potrivit publicației, o cercetare privind riscul de accident vascular cerebral a arătat că un consum moderat sau ridicat de alcool este asociat cu un risc crescut de AVC. Înlocuirea băuturii alcoolice de seară cu un ceai din plante ar putea fi o metodă simplă și eficientă prin care oamenii își pot reduce șansele de a suferi un accident vascular cerebral.
Evitați culcatul târziu
Dacă oamenii obișnuiesc să stea până târziu în noapte uitându-se la televizor, folosind telefonul sau lucrând, acest obicei aparent inofensiv ar putea face mai mult rău decât bine.
„Somnul este pilonul fundamental al longevității și cel mai subestimat obicei de viață”, afirmă dr. Simran Malhotra.
Cercetările arată că atât somnul insuficient, cât și cel excesiv pot crește riscul de accident vascular cerebral, iar un obiectiv sănătos ar fi menținerea a aproximativ opt ore de somn pe noapte. Potrivit specialistei, respectarea unor ore constante de culcare și trezire, inclusiv în weekend, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
AVC-ul, printre cauzele principale de deces în România
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când sângele nu mai ajunge corect la o parte a creierului, fie din cauza blocării unei artere (AVC ischemic), fie din cauza spargerii unui vas de sânge (AVC hemoragic).
În lipsa oxigenului și a nutrienților aduși de sânge, celulele cerebrale încep să moară în câteva minute, ceea ce poate duce la pierderea unor funcții precum vorbirea, mișcarea sau memoria, uneori temporar, alteori permanent. AVC-ul reprezintă o urgență medicală majoră și cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
În România, peste jumătate din totalul deceselor înregistrate în 2020 au fost cauzate de boli cardiovasculare, arată raportul „România: Profilul de țară din 2023 în ceea ce privește sănătatea”, publicat de Ministerul Sănătății.
„Boala cardiacă ischemică a fost principala cauză de mortalitate în România în 2020, reprezentând aproximativ 19 la sută din totalul deceselor, iar mortalitatea cauzată de accidentele vasculare cerebrale a reprezentat aproximativ 14 la sută din totalul deceselor”, arată Ministerul Sănătății.
Potrivit unui raport citat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.
„Anual, în România 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană, iar alternativele moderne de tratament se oferă într-o proporție foarte redusă comparativ cu UE”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În lume, accidentele vasculare cerebrale provoacă anual aproximativ 6,5 milioane de decese, conform Organizației Mondiale de Luptă Împotriva AVC.
Sursa: adevarul.ro