Pauză în planul de organizare a unui referendum în Herson privind alipirea la Rusia: Motivul invocat de un oficial numit de Moscova

Pauză în planul de organizare a unui referendum în Herson privind alipirea la Rusia: Motivul invocat de un oficial numit de Moscova

Un responsabil numit de Moscova în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, ocupată în cea mai mare parte de forţele ruse, a declarat luni că planurile pentru organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia au fost temporar „suspendate” din cauza situaţiei de securitate, a informat agenţia de presă de stat rusă TASS, citată de Reuters.

Orașul Herson FOTO Shutterstock

Regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, este pregătită să organizeze un referendum pentru aderarea la Federaţia Rusă, dar deocamdată ia o pauză din cauza situaţiei de securitate, a declarat pentru postul public de televiziune Rossia-24 Kirill Stremousov, care se prezintă drept „şef-adjunct al administraţiei militare şi civile” din regiunea Herson, notează portalul independent Meduza.io.

Kirill Stremousov, citat de TASS, a declarat că podul Antonovski, vital pentru zonă, care traversează fluviul Nipru lângă oraşul Herson, nu mai poate fi traversat cu maşina după săptămâni de bombardamente ucrainene.

Stremousov a mai spus că „ameninţările” viceprim-ministrului ucrainean Irina Vereşciuk nu vor împiedica organizarea referendumului. Anterior, aceasta avertizase că cetăţenii ucraineni din teritoriile ocupate riscă până la 12 ani de închisoare cu confiscarea proprietăţii pentru participarea la referendumurile ilegale organizate de forţele de ocupaţie.

Aproape întreaga regiune Herson a fost ocupată de forţele ruse din Crimeea vecină în martie. Săptămâna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă cu scopul de a recuceri regiunea după săptămâni de bombardamente împotriva podurilor şi depozitelor de muniţii ruseşti.

Potrivit surselor Meduza, Kremlinul analizează în prezent mai multe variante de organizare de referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Conform uneia dintre acestea, autorităţile vor să organizeze mai întâi referendumuri în septembrie sau octombrie în teritoriile ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei), iar la sfârşitul toamnei - în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk (est). O altă variantă vizează organizarea unor referendumuri simultane mai târziu în toamnă, când Kremlinul speră că armata rusă va putea prelua sub control întreaga regiune Doneţk, după ce în iulie a raportat ocuparea întregii regiuni Lugansk. La ora actuală, Ucraina controlează 45% din regiunea Doneţk, a indicat luni pe contul său Telegram şeful administraţiei militare ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de Ukrinform.

Înaintarea trupelor ruse în direcţia Bahmut se desfăşoară într-un ritm extrem de lent, ceea ce face mult mai dificil pentru trupele invadatoare să ducă la bun sfârşit sarcina trasată de preşedintele Vladimir Putin de a captura întregul Donbas înainte de 15 septembrie, apreciază luni Ministerul britanic al Apărării într-o postare pe Twitter. Forţele ruse au ratat în mod repetat termenele limită pentru a atinge acest obiectiv, conform acestuia.

Autorităţile ucrainene au declarat săptămâna trecută că forţele ruse au acum ordin să finalizeze această operaţiune până la 15 septembrie 2022. În pofida încercărilor sale de a limita acţiunile ofensive ucrainene în sud, principalul efort al Rusiei în Ucraina vizează aproape sigur ofensiva în Donbas. Principalele axe de înaintare în Donbas rămân Avdiivka, lângă oraşul Doneţk şi, la 60 de kilometri spre nord, în jurul oraşului Bahmut, indică Ministerul britanic al Apărării, citat de Ukrinform. Deşi Rusia a avut cel mai mare succes în acest sector, forţele sale înaintează în continuare cu aproximativ 1 kilometru pe săptămână spre Bahmut, indică ministerul, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...