Pe frontul din Ucraina a început deja „viitorul”/Lupta „om la om” se transformă în „dronă contra dronă”

Pe frontul din Ucraina a început deja „viitorul”/Lupta „om la om” se transformă în „dronă contra dronă”

<< Un număr tot mai mare de lupte dronă contra dronă arată cum se poate dezvolta războiul aerian >>, notează The Economist .

<< În timpul Primului Război Mondial, piloții se duelau cu pistoale și puști. Astăzi, pe cerul Ucrainei, are loc un nou tip de luptă – între drone. În octombrie, pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care o dronă ucraineană lovește una rusă, provocând prăbușirea acesteia din urmă. A fost primul duel între drone, cunoscut în timpul războiului. De atunci, forțele ucrainene au distribuit mai multe videoclipuri cu atacuri între drone. Dronele rusești le atacă și ele pe cele ucrainene (deși informațiile despre acestea sunt mai rare). Cum se luptă dronele și ce impact ar putea avea acest lucru asupra războiului aerian?

Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc dronele, la scară largă, pentru culegerea de informații, recunoașterea și ghidarea focului de artilerie. Rusia a desfășurat lovituri repetate asupra rețelei electrice a Ucrainei, folosind adesea muniție hoinară de tip Shahed-136, furnizată de Iran. Dar dronele militare mari de acest tip sunt depășite numeric de modelele mici și ieftine de consum, cunoscute sub numele de quadcoptere – dintre care unele au devenit ele însele bombardiere improvizate. Doborârea dronelor inamice este esențială, dar poate fi dificilă. Rezervele de kit-uri pentru a bloca semnalele de la operatorul dronei sunt limitate, iar bruiajele sunt adesea oprite pentru a permite dronelor prietene să funcționeze. Dronele mici sunt greu de observat și mai greu de împușcat. Doborârea lor din aer este, de asemenea, costisitoare: o singură rachetă dintr-un sistem de apărare antiaeriană Patriot sau NASAMS poate costa 1 milion de dolari sau mai mult. Luptele cu dronele oferă un mod alternativ de atac care costă câteva mii de dolari.

Primele atacuri ale ucrainenilor asupra dronelor rusești au implicat operatori umani care direcționau aparatele de atac pentru a lovi inamicul în orice mod puteau. Dar se pare că și-au perfecționat tehnica: acum, atacatorii ucraineni se scufundă. Quadcopterele au rotoare deasupra, iar camerele lor sunt îndreptate în jos. O coborâre rapidă pe o țintă, de sus, folosește acest punct orb. De obicei, lovirea rotorului cauzează cel puțin ruperea unei lame făcând inamicul să scape de sub control, dar lăsând atacatorul nevătămat. Există și abordări mai experimentale. Un videoclip distribuit în 2 decembrie pe rețelele de socializare, arată o dronă rusească aruncând o grenadă asupra uneia ucrainene. Grenada nu detonează, dar rupe o lamă a rotorului, doborând ținta.

Până acum, luptele cu drone, în Ucraina, au fost improvizate. Acest tip de atac funcționează numai împotriva dronelor mici: modelele folosite pentru a doborî dronele inamice zboară de obicei la 45 mph (72 km/h) și cântăresc mai puțin de un kilogram, făcându-le prea lente pentru a prinde dronele mari și prea ușoare pentru a le provoca multe daune. Dar forțele ucrainene vor avea în curând acces la un sistem special conceput, care poate provoca daune mult mai mari. MARSS, un start-up din domeniul apărării, cu sediul la Monaco, își trimite interceptorii de drone: senzorii lor în rețea detectează dronele inamice care vin și lansează drone de contraatac de la sol, care folosesc inteligența artificială pentru a identifica, urmări și ataca ținte fără asistență umană. Au o viteză maximă de 170 mph și sunt suficient de robuste pentru a supraviețui unei ciocniri cu drone mici. De asemenea, pot lupta cu ținte mai mari, cum ar fi drona Shahed-136, deși probabil s-ar pierde în acest proces. Prețul lor nu este cunoscut, dar aproape sigur sunt mult mai ieftine decât o rachetă.

Ucraina și Rusia nu sunt singurele țări care urmăresc această tehnologie. Start-up-ul american din zona tehnologiei, Anduril, oferă un interceptor de dronă similar cu modelul lui MARSS. În ianuarie 2022, a câștigat un contract în valoare de aproape 1 miliard de dolari pentru aprovizionarea forțelor armate ale Americii. Flotele de drone interceptoare pot fi o soluție pentru atacurile în masă cu drone, precum cele asupra rețelei electrice a Ucrainei. Dronele bombardiere ar putea chiar să obțină escorte de drone de luptă pentru a le proteja. În luptele aeriene ale viitorului, oamenii ar putea fi retrogradați în rolul de observatori. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...