Pensiile speciale ale magistraților. Ce ar însemna modificarea lor conform recomandărilor Băncii Mondiale

Pensiile speciale ale magistraților. Ce ar însemna modificarea lor conform recomandărilor Băncii Mondiale

Reforma pensiilor speciale de care beneficiază foștii magistrați e unul din punctele cele mai sensibile ale proiectului aflat în dezbatere parlamentară, pentru că modificările la aceasta trebuie să țină cont de mai multe decizii CCR.

Veniturile magistraților rămân în continuare cele mai apărate FOTO Arhivă

Magistrații (judecători, procurori, judecătorii de la CCR, magistrații-asistenți de la ÎCCJ și CCR, precum și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor) ar urma să rămână cu o pensie calculată la 80% din media salariilor brute pe 12 luni consecutive, la alegere din ultimii 10 ani, inclusiv sporurile permanente. În schimb, în prezent baza de calcul este 80% din indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Vechimea pentru pensia integrală trebuie să fie de 25 de ani, însă o pensionare poate avea loc și dacă ai o vechime între 20 și 25, dar existo o penalizare de 1% din baza de calcul pentru fiecare dintre anii lipsă.

Apare și o nouă categorie de privilegiați. Procurorul general, șeful DIICOT și al DNA, președintele Curții Supreme și membrii aleși ai CSM vor beneficia de pensie specială după expirarea unui mandat întreg în funcție. Acest lucru însemnă că nu se ține cont de vechimea de 25 de ani în magistratură. Cuantumul pensiei nu va putea depăși 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Șase luni pentru recalculare

Marea problemă este că în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, pensiile de serviciu ale magistraților ar urma să fie recalculate prin aplicarea noii formule de calcul. În 60 de zile de la intrarea în vigoare foștii magistrați trebuie să comunice fostului „angajator” care să fie cele 12 luni de care să se țină cont, în caz contrar fiind luate în considerare ultimele 12 luni înainte de pensionare.

Pe de altă parte, în cazul pensionarilor sau viitoriilor pensionari ai personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea condițiile sunt minim 25 de ani de vechime și împlinirea vârstei de 60 de ani, cum este și în prezent. În schimb, baza de calcul este 65% din media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. În forma aflată îm vigoare baza de calcul este de 65%. Deci, ar fi o scădere cu 15% a bazei de calcul.

Primul pas spre neconstituționalitate

Contactat de „Adevărul”, fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, susține că recomandările Băncii Mondiale și forma actuală a legii au numeroase hibe. „Din start, recalcularea nu poți să o faci cu magistrații , dacă se referă la pensii aflate în plată. Nu poți schimba nici la alte categorii, că sunt un drept câștigat, dar mai ales la magistrați nu poate fi făcut acest lucru. Ei sunt apărați constituțional. Sunt și niște decizii ale CCR prin care ni se spune că trebuie să fie o formă a pensiei de serviciul apropiată de salariu” a precizat fostul judecător de la CCR.

Referitor la varianta impozitării doar a unei părți din pensie, adică aceea care provine de la bugetul de stat, nu de la cel al asigurărilor sociale, Petre Lăzăroiu consideră că nici aceasta nu poate avea loc. „Nu, asta e o prostie. Ori impozitezi totul, ori nu le mai impozitezi. Nu va trece niciodată”, a completat fostul magistrat de la CCR.

Lăzăroiu nu a văzut cu ochi buni nici varianta înghețării pensiilor, pentru că spune că nu ai cum și apar două posibile probleme. Una ar fi că trebuie ca politicienii să analizeze bine ce vor face cu viitorii pensionari care nu ar mai fi beneficiari ai pensiilor de serviciu, care nu ar mai exista, dacă acestea sunt păstrare la un anumit nivel doar pentru o categorie - cei deja ieșiți la pensie, în timp ce pentru ceilalți trebuie o reglementare clară. În al doilea rând, la magistrați nu poți să mergi pe varianta înghețării, pentru că nu ai cum să elimini pensia de serviciu a magistraților.

De asemenea, scenariul eliminării a aproape toate pensiile speciale se lovește de probleme când ajungem la categoria magistraților. Celelalte categorii socio-profesionale ar putea rămâne fără aceste venituri, magistrații nu.

Despre soluții, Lăzăroiu a precizat: „Trebuie să încetăm cu excepțiile la excepții. Să primească doar cei cu vechime în acea profesie nu și profesiile asimilate. Stagul de cotizare să fie de 30 de ani, de 35 de ani. Vârsta minimă de pensionare să fie de 60 de ani. Să nu mai fie pensionarăi la 45 de ani, la 50 de ani. Am văzut la militari și polițiști pensionări la 45 de ani, la unii judecători și procurori la 50 de ani. Să înceteze cu asta”, a subliniat fostul judecător de la CCR.

O soluție avansată e impozitarea progresivă, dar nu o supraimpozitare, pentru a fi văzută decizia ca o măsură care duce spre eliminarea unui drept. „Impozitezi progresiv. Te duci până unde îți permite grila. Trebuie calcule elementare. Am ajuns pe Marte, iar ei nu sunt în stare să fac niște calcule elementare, ca să vadă ce se poate și ce nu se poate. Trebuie să vină Banca Mondială și să dăm niște bani în plus?”, a precizat Petre Lăzăroiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

2 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene