Pentagonul a distrus de la distanță informații valoroase despre drona care a căzut în Marea Neagră

Pentagonul a distrus de la distanță informații valoroase despre drona care a căzut în Marea Neagră

SUA nu au decis încă, dacă vor încerca să recupereze resturile dronei, a declarat președintele Comitetului șefilor de stat major al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.

Drona MQ-9. Foto: Arhiva Adevărul

Statele Unite au luat măsuri pentru a distruge de la distanță ceea ce era de valoare pe drona MQ-9 care a căzut în Marea Neagră, a anunțat miercuri, la o conferință de presă, președintele șefilor de stat major comun al forțelor armate americane, generalul Mark Milley.

"În ceea ce privește recuperarea epavei, chiar nu avem nave în această zonă. Dar avem mulți aliați și prieteni în această regiune. Vom efectua poate o operațiune de recuperare pentru că este proprietate americană. Dar, sincer, este mai probabil să încercăm recuperarea, s-a prăbușit și nu este nimic special de recuperat. Dacă vorbim despre distrugerea oricărei informații importante, atunci am luat măsurile corespunzătoare. Așa că suntem siguri că ceea ce ar putea fi de interes nu mai interesează", a spus el.

Știm că se află la o adâncime de 4-5 mii de picioare (1,2 – 1,5 km)”, a adăugat el. „Cine va încerca să o ridice, va fi foarte greu să o facă”.

În același timp, potrivit lui Milley, Statele Unite nu au decis încă dacă vor încerca să ridice epava dronei.

Dacă există motive să credem că vom putea ridica ceva, atunci vom căuta opțiuni [pentru a face acest lucru]”, a spus generalul, răspunzând la întrebarea corespunzătoare.

Milley a explicat că epava dronei este probabil să se afle la o adâncime de 4 mii până la 5 mii de picioare (până la 1,5 km), dar „acest lucru nu a fost încă stabilit cu siguranță”. Pentagonul va trebui să determine în mod fiabil dacă epava se află într-adevăr la acea adâncime, dar asta „va dura zile”, a continuat el. Președintele KNS a recunoscut că orice operațiune de ridicare a epavei UAV „este foarte dificilă din punct de vedere tehnic”. În timp ce SUA „au aliați și prieteni în regiune, în prezent [Statele Unite] nu au nave de suprafață în Marea Neagră”, a adăugat Milley.

Totodată, Rusia și-a anunțat intenția de a încerca recuperarea resturilor dronei americane prăbușite în Marea Neagră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”