
Pentagonul a semnat un contract de 200 de milioane de dolari cu compania lui Musk pentru a folosi chatbotul Grok
Pentagonul a semnat un contract cu compania lui Elon Musk, xAI pentru a utiliza chatbotul de inteligenţă artificială, Grok, ca parte a unei extinderi mai ample a instrumentelor de inteligenţă artificială pentru uz guvernamental, a confirmat Departamentul Apărării, potrivit BBC.
Contractul în valoare de 200 de milioane de dolari, anunţat luni de xAI, face parte din programul „Grok for Government” şi se aliniază eforturilor administraţiei Trump de adoptare mai agresivă a inteligenţei artificiale. Compania XAI a precizat că prin acest acord departamentele guvernamentale americane vor avea acces la Grok 4, cea mai recentă versiune a chatbotului, şi va oferi instrumente personalizate pentru securitatea naţională.
Totodată, compania va oferi asistenţă tehnică pentru mediile clasificate.
Anunțul vine la doar câteva zile după ce chatbot-ul a stârnit reacţii negative pentru că a publicat mesaje antisemite, inclusiv laude la adresa lui Adolf Hitler pe X, platforma de social media deţinută de Musk.
Antreprenorul american a explicat că robotul era „mult prea ascultător” şi „ mult prea dornic să mulţumească”.
Pentagonul a anunţat, de asemenea, atribuirea de contracte similare către Anthropic, Google şi OpenAI - fiecare cu un plafon de 200 de milioane de dolari. „Adoptarea IA transformă capacitatea Departamentului de a sprijini luptătorii noştri şi de a menţine un avantaj strategic faţă de adversarii noştri”, a declarat Doug Matty, Chief Digital and AI Officer al administraţiei.
Contractele lui Musk merg mai departe, în ciuda rupturii de Donald Trump
Extinderea parteneriatelor guvernamentale ale lui Musk vine pe fondul deteriorării relaţiei cu preşedintele Donald Trump. Şeful Tesla şi SpaceX a cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru campania de realegere a lui Trump în 2024 şi s-a implicat activ în aceasta. Ulterior, a fost numit în fruntea Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală (Doge) - o iniţiativă federală de reducere a costurilor însărcinată cu reducerea dimensiunii guvernului american.
Însă, în ultimele luni, Musk a început să critice în mod deschis ceea ce Trump a numit „Big Beautiful Bill”, o legislaţie vastă privind cheltuielile şi reducerile fiscale, despre care şeful Tesla a spus că este prea costisitoare pentru americani.
Musk a demisionat din postul său de la Doge în mai, deşi departamentul nu a fost desfiinţat oficial. De atunci, Trump a sugerat că Doge ar putea fi folosit pentru a afecta companiile lui Musk.
Trump a sugerat, de asemenea, că l-ar putea deporta pe Musk, care este cetăţean american şi s-a născut în Africa de Sud.
În timp ce se afla la conducerea Doge, Casa Albă a fost criticată pentru că i-a permis lui Musk să aibă acces neîngrădit la o mulţime de date guvernamentale privind cetăţenii americani.
Totuși, compania xAI a lui Musk a continuat să îşi extindă activitatea guvernamentală. Contractul său recent anunţat ar putea deschide, de asemenea, o cale pentru continuarea colectării de date.
Grok a fost introdus la sfârşitul anului 2023 ca o alternativă mai nefiltrată la alți chatboți AI precum ChatGPT. Acesta este deja integrat în platforma de social media X a lui Musk, cunoscută anterior ca Twitter.
Sursa: adevarul.ro