Pentagonul admite faptul că a subestimat starea de demoralizare a armatei afgane

Pentagonul admite faptul că a subestimat starea de demoralizare a armatei afgane

Liderii Pentagonului au admis marţi faptul că au subestimat starea de demoralizare a armatei afgane, a cărei prăbuşire în ultimele zile ale retragerii forţelor străine din Kabul le-a permis talibanilor să câştige după 20 de ani de război în Afganistan, relatează AFP.

''Am construit un stat, dar nu am putut crea o naţiune'', a admis ministrul american al Apărării Lloyd Austin, care a explicat în faţa membrilor Senatului finalul haotic al războiului din Afganistan.

"Faptul că armata afgană, pe care am format-o împreună cu partenerii noştri, s-a prăbuşit - adesea fără a trage un glonţ - ne-a luat pe toţi prin surprindere", a spus Austin.

''Nu ne-am dat seama de nivelul de corupţie şi incompetenţă al ofiţerilor lor de rang înalt, nu am evaluat daunele cauzate de schimbările frecvente şi inexplicabile decise de preşedintele Ashraf Ghani în cadrul comandamentului'', nu am prevăzut efectul acordurilor încheiate de talibani cu patru comandanţi locali după acordul de la Doha şi nici faptul că acordul de la Doha a demoralizat armata afgană, a menţionat şeful Pentagonului.

Administraţia lui Donald Trump a semnat la 29 februarie 2020 la Doha un acord istoric cu talibanii care prevedea retragerea tuturor soldaţilor străini înainte de 1 mai 2021, în schimbul unor garanţii de securitate şi a deschiderii unor negocieri directe fără precedent între insurgenţi şi autorităţile de la Kabul.

După câteva luni de reflecţie, preşedintele Joe Biden a decis să respecte acest acord, prelungind în acelaşi timp termenul de retragere până la 31 august. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...