Pentagonul prezintă scuze oficiale după arestarea unui american suspectat de moartea unei tinere japoneze

Pentagonul prezintă scuze oficiale după arestarea unui american suspectat de moartea unei tinere japoneze

Secretarul american al apărării Ash Carter a prezentat sâmbătă scuze omologului său japonez, Gen Nakatani, după arestarea unui angajat al unei baze militare americane din insula japoneză Okinawa (sud), suspectat de uciderea unei tinere japoneze, relatează AFP și Reuters.

Kenneth Franklin Shinzato (32 de ani), fost soldat și acum angajat al bazei aeriene din Kadena, a fost arestat de poliția japoneză care îl suspectează că a depus la marginea unui drum corpul unei japoneze de 20 de ani după ce a ucis-o.

Potrivit presei japoneze, suspectul a mărturisit joi că femeia, Rina Shimabukuro, a fost strangulată și înjunghiată de el.

Într-o convorbire telefonică sâmbătă, Ash Carter a exprimat "tristețea și regretele" sale după această crimă și "a prezentat sincerele sale scuze familiei și prietenilor victimei", potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook.

El a dat asigurări că ministerul său este "determinat să coopereze pe deplin cu guvernul și autoritățile locale japoneze în cadrul anchetei", potrivit comunicatului.

Cei doi miniștri au reafirmat legăturile puternice dintre țările lor, în ciuda acestei tragedii, de asemenea potrivit comunicatului.

Vineri, prim-ministrul japonez Shinzo Abe s-a declarat "scandalizat" de acest caz și a cerut Statelor Unite "să ia măsuri stricte, în special în ceea ce privește prevenirea".

Prezența în Okinawa a peste jumătate din cei 47.000 de soldați americani staționați în Japonia nemulțumește populația locală, care se plânge de neplăceri recurente, notează France Presse.

Cazul din Okinawa a provocat proteste din partea Tokyo și s-ar putea adăuga la resentimentele față de prezența militară a SUA în insulă, unde japonezii au fost mult timp afectați de delictele comise de americani. De asemenea, este posibil să agite sentimentul anti-SUA în timp ce președintele Barack Obama vizitează Japonia săptămâna viitoare, notează de asemenea agenția Reuters.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu