Pentagonul va publica în jur de 200 de fotografii cu deținuții maltratați în închisorile din Irak și Afganistan

După 12 ani de bătălie politică și juridică, Pentagonul va difuza în cele din urmă fotografii care nu au fost niciodată publicate și care arată tratamentul de care au avut parte deținuții din Irak și Afganistan la începutul anilor 2000, a anunțat miercuri un ONG american, citat de AFP. Asociația pentru apărarea libertăților civile (ACLU) a anunțat că 198 dintre aceste fotografii ar urma să fie publicate până vineri de Pentagon.

Din 2004, ACLU încearcă să obțină în justiție publicarea a 2.000 de fotografii care arată tratamentul de care au avut parte deținuții, în baza unei legi privind libertatea de informare.

ACLU s-a lovit însă de opoziția mai multor miniștri ai apărării, care se temeau că aceste fotografii foarte șocante ar putea alimenta ura împotriva soldaților americani.

În 2009, Congresul a adoptat o lege care permite ministrului apărării să blocheze difuzarea aceste fotografii, dacă apreciază că acest lucru amenință securitatea americanilor.

Ieșirea din acest blocaj s-a produs în noiembrie 2015, când actualul ministru al apărării, Ashton Carter, a decis să permită publicarea a 198 de fotografii.

'Nu știm ce conțin ele, dar probabil sunt relativ moderate din moment ce guvernul a acceptat să le facă publice', a afirmat Josh Bell, un purtător de cuvânt al ACLU.

'Vom continua procedurile judiciare pentru a obține publicarea celor 1.800 de fotografii rămase, care arată până unde a mers tratamentul aplicat deținuților', a mai spus el.

Potrivit ACLU, documentele ar urma să fie postate pe site-ul www.dod.mil/pubs/foi/ până vineri. Unele dintre aceste fotografii ar putea conține imagini din celebra închisoare Abu Ghraib.

În 2004, publicarea de către mai multe media a unor fotografii din închisoarea irakiană a provocat un scandal internațional.

Mai mulți militari americani au fost condamnați de curtea marțială, printre care și Lynndie England, devenită celebră pentru imaginile în care ține în lesă un deținut aflat la pământ sau în care aceștia sunt amenințați de câini. Ea a fost condamnată la trei ani de închisoare și dată afară din armată.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…