Pentru angajații MAI. Rechizitoriul INTEGRAL din DOSARUL Jegului Oprea!

Pentru angajații MAI. Rechizitoriul INTEGRAL din DOSARUL Jegului Oprea!

Sătui să fie obligaţi de şefi să facă ilegalităţi, mai mulţi ofiţerii din Ministerul de Interne au decis să denunţe totul la DNA. Aşa s-a născut dosarul „Limuzina”, autoturismul cumpărat special pentru jegul Gabriel Oprea din banii de filaje ai Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Asta reiese din rechizitoriul dosarului în care Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Rechizitoriul, pe care îl puteți citi mai jos integral, cu toate cele 170 de pagini, conţine detalii privind cheltuielile ilegale efectuate de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi menţionează că au fost distruse documente justificative privind aceste cheltuieli. Aceste nereguli au ieşit la iveală după ce fostul secretar de stat în MAI Nicolae Gheorghe a cerut formarea unei echipe de patru ofiţeri care să verifice cheltuielile de protocol ale fostei conduceri a serviciului secret Doi şi-un sfert.

Când şi-ar fi dat seama de proporţiile acestor cheltuieli nejustificate, Gheorghe ar fi încercat să sisteze verificările. Unul dintre ofiţerii care făcea parte din echipa de control a declarat că Nicolae Gheorghe l-ar fi întrebat retoric: "Ce vrei, să sesizez parchetul cu jumătate de instituţie?”.

„Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se reţin următoarele: cheltuirea fondurilor operative în mod excesiv în domeniul administrativ (leagăne, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotări ale Centrului de pregătire Dumbrăviţa), achiziţionarea de uniforme de chestor, stilouri, foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la un restaurant, cadouri constând în bunuri de consum pentru o casă de copii, dotări pentru o asociaţie sportivă, cheltuieli pentru acţiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele întocmite de ofiţerii care au solicitat acei bani, că efectiv nu au existat”, arată procurorii.

Băuturi alcoolice pentru informatoare

Echipa de control a identificat situaţii în care justificarea cheltuielilor operative era ilegală ori motivele invocate erau neverosimile. Informatori cu nume de femeie erau recompensate cu cantităţi mari de băuturi alcoolice ori cu încălţăminte bărbătească cu numărul „46”. Mai mult, ofiţeri DIPI care nu lucrau în sistemul operativ decontau produse de consum ori de lux. „Denunţătorul a exemplificat cu situaţia unui lucrător DIPI care a întocmit documente potrivit cărora ar fi recompensat o sursă cu nume de femeie, cu o pereche de pantofi bărbăteşti în valoare de circa 500-600 lei. Lucrătorul DIPI a recunoscut ulterior, în faţa Comisiei de control, că, în realitate, această sumă de bani nu a servit pentru recompensarea niciunei surse reale, din cunoştinţele lui, practic nu şi-a asumat înmânarea recompensei către vreo sursă, susţinând că nu avea cunoştinţă care a fost destinaţia banilor sau bunurilor corespunzătoare acelei sume de bani”, se arată în rechizitoriu.

Rechizitoriul INTEGRAL


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”