Pentru o inimă sănătoasă, e suficient să faci antrenament în weekend, spun studiile

Pentru o inimă sănătoasă, e suficient să faci antrenament în weekend, spun studiile

Dacă nu ai timp să faci exerciții în timpul săptămânii, antrenamentele mai lungi în weekend pot fi la fel de bune pentru inimă. Conform experților, un anternament mai lung din weekend are același efect pentru sănătate ca și mai multe antrnamente mai scurte din timpul săpătmânii.

Mișcarea e foart importantă FOTO Pixabay

Adulții ar trebui să facă 150 de minute de activitate moderată până la viguroasă pe săptămână, după cum recomandă majoritatea ghidurilor pentru sănătate. Recomandarea este ca aceste 150 de minute să fie împărțite pe zile, în cursul săptămânii. Dar cercetătorii de la Harvard au fost surprinși să descopere că persoanele care fac cele 2,5 ore de sport concentrate în una sau două zile din săptămână și-au redus riscul de atac de cord cu 27%, comparativ cu 35%, cât e reducerea riscului în rândul persoanelor care au făcut mișcare mai multe zile pe săptămână.

Risc mai mic de insuficiență cardiacă

Cei care fac sport în weekend au avut, de asemenea, un riscul de insuficiență cardiacă mai mic cu 38%, comparativ cu 36% în rândul celor care fac sport în mod obișnuit. Acestea au fost constatatările unui nou studiu publicat marți în JAMA.

Ideea că ai putea înghesui totul într-un weekend sau două zile pe săptămână a fost puțin surprinzătoare”, a spus coautorul studiului, dr. Patrick Ellinor, șef interimar de cardiologie la Spitalul General din Massachusetts și profesor de medicină la Harvard Medical School.

Concluzia, a spus Ellinor, este că „obținerea a 150 de minute de activitate moderată până la viguroasă pe săptămână este scopul, indiferent de orice ați ajunge acolo”, citează NBC News .

Pentru a arunca o privire mai atentă asupra modului în care funcționează, cercetătorii au apelat la Biobank din Marea Britanie, o bază de date utilizată pe scară largă cu 502.629 de participanți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care au fost înscriși între 2006 și 2010. Pentru noua cercetare, un subgrup al grupului a fost de acord să poarte accelerometrul de la încheietura mâinii, care măsoară activitatea fizică pe zi, timp 24 ore.

Limitările studiului

Ellinor și colegii săi s-au concentrat asupra a 89.573 dintre participanții care au purtat accelerometre timp de o săptămână , majoritatea fiind urmăriți timp de 6,3 ani. Cercetătorii i-au caracterizat pe participanți ca fiind „războinici de weekend”, antrenați obișnuiți sau inactivi.

O limitare majoră a studiului este că datele de activitate au fost colectate în doar o săptămână, a spus Ellinor, așa că nu știu dacă participanții au continuat același model de exerciții în perioada de urmărire.

Totuși, mesajul principal este că oamenii ar trebui să aibă 150 de minute de activitate moderată până la viguroasă în fiecare săptămână, „oricum ar putea să o facă”, a spus dr. John McPherson, cardiolog și profesor de medicină la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville.

„Poate fi grupat în două zile sau poate dura 25 până la 30 de minute în fiecare zi”, a spus McPherson, care nu a fost implicat în noua cercetare. „Ceea ce este cu adevărat important este menținerea celor 150 de minute pe săptămână.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?