Pentru prima dată în istoria NATO, liderii statelor membre vor menţiona China în declaraţia summitului

Pentru prima dată în istoria NATO, liderii statelor membre vor menţiona China în declaraţia summitului

Alianţa Nord-Atlantică va face referire, pentru prima dată în istoria sa, la provocările reprezentate de China, în declaraţia finală a liderilor statelor membre ce va fi adoptată miercuri, la finalul Summitului de la Londra, transmite dpa.

''Recunoaştem că influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă'', indică proiectul declaraţiei liderilor celor 29 de state membre ale NATO.

''Am recunoscut acum, desigur, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea'', a susţinut secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea summitului.

El se referă la rachetele cu rază lungă de acţiune şi la rolul Chinei în regiunea Arctică, în Africa şi în investiţiile în infrastructura europeană.

''China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume'', explică Stoltenberg, care adaugă că obiectivul ''nu este de a crea un nou adversar, ci doar de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor pe care China le ridică''. AGERRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”