Percheziții DIICOT în cadrul 'Action Day' - operațiune de amploare de combatere a traficului de migranți inițiată de EUROPOL

Percheziții DIICOT în cadrul 'Action Day' - operațiune de amploare de combatere a traficului de migranți inițiată de EUROPOL

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară și de frontieră au efectuat, miercuri, 11 percheziții pe raza județelor Sălaj, Cluj, Maramureș, Ilfov și în Capitală, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări formate din cetățeni turci, afgani, bulgari, moldoveni și români, care se ocupă cu traficul de migranți și trecerea ilegală a frontierei, pe relația Irak/Siria - Bulgaria - România - Europa de Vest.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile au loc în cadrul operațiunii "Action Day", inițiată și susținută de EUROPOL, la care România participă alături de Germania, Austria, Ungaria și Slovenia.

DIICOT susține că, pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno — ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

Grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua de traficanți, după care erau transportate, adăpostite și călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria, prin zonele ITPF Arad și Timiș.

Procurorii arată că traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare, iar copiilor li se administrau somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016 — ianuarie 2017, au fost traficate peste 120 de persoane, depistate în tentativa de trecere frauduloasă a frontierei.

Inițial, gruparea de traficanți care a activat pe teritoriul României a fost condusă de un afgan, iar după ce acesta a fost arestat în Ungaria, conducerea a fost preluată de mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți pentru tranzitarea frontierelor erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia, iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație.

În cauză a fost începută urmărirea penală față de 25 de suspecți. Patru cetățeni turci au fost deja arestați preventiv pe 24 și 29 ianuarie, în urma intervenției anchetatorilor, dată fiind necesitatea înlăturării pericolului la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…