Percheziţii în Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor la traficanţi de migranţi

Percheziţii în Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor la traficanţi de migranţi

Poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 18 percheziţii domiciliare în judeţele Maramureş, Arad, Timiş şi Bihor, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de migranţi.

În urma percheziţiilor, au fost reţinute nouă persoane: Istrate Timiş, Cristian Burfete, Robert Iulian Ştefanache, Cristian Mihail, Vasile Şerezan, Ilie Daniel Mihali, Ştefan Grec, Iulian Dumitru Şteşco şi Petrea Grec, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

De asemenea, o altă persoană este cercetată sub control judiciar.

Potrivit DIICOT, membrii acestei grupări sunt acuzaţi că au recrutat, adăpostit, transferat şi transportat ilegal sute de migranţi solicitanţi de azil sau aflaţi ilegal pe teritoriul României spre frontiera româno-ungară, iar ulterior i-ar fi transportat spre Austria, Germania sau Italia.

Din cercetări a rezultat că membrii grupării au acţionat coordonat pentru transportul migranţilor pe ruta Bulgaria/Serbia/Cipru - România - Ungaria - Austria - Germania/Italia/Slovenia. Migranţii erau de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani, indieni şi pakistanezi, intraţi anterior ilegal pe teritoriul României, cu solicitări de azil.

Gruparea era condusă de cetăţeanul pakistanez Ahmad Khan Saeed şi cetăţeanul român Istrate Timiş, primul fiind reţinut şi arestat în Austria.

Trecerea frauduloasă a frontierei s-ar fi realizat fie pe zona verde, migranţii fiind ghidaţi în teren şi apoi aşteptaţi pe teritoriul Ungariei, fie prin punctele de trecere ale frontierei, migranţii fiind ascunşi în mijloace de transport marfă de mare capacitate.

Anchetatorii au documentat şase transporturi ilegale de migranţi. De exemplu, la data de 21 aprilie 2017, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, a fost depistat un autocamion în care se aflau 111 migranţi.

Procurorii mai susţin că gruparea era sprijinită de poliţişti de la PTF Nădlac, care permiteau trecerea frauduloasă a frontierei cu Ungaria a autovehiculelor/ TIR-urilor, în interiorul cărora se aflau migranţi ce doreau să ajungă ilegal în spaţiul Schengen.

În schimbul acestui ajutor, poliţiştii de frontieră au primit bani de la liderii grupării.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

Pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din România, Austria şi Slovenia, activităţile fiind coordonate în cadrul unui centru de comandă realizat la nivelul Eurojust, cu sprijinul Europol. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro