Percheziţii la funcţionari de la Compania pentru Controlul Cazanelor. Ancheta vizează achiziţii fictive de 2 milioane euro făcute de angajaţi

Percheziţii la funcţionari de la Compania pentru Controlul Cazanelor. Ancheta vizează achiziţii fictive de 2 milioane euro făcute de angajaţi

Procurorii DIICOT, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, efectuează miercuri 39 de percheziţii domiciliare.

Procurorii DIICOT, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, efectuează miercuri 39 de percheziţii domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul lunii mai 2020, funcţionari din cadrul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de delapidare (însuşirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziţii fictive de bunuri de la societăţi controlate de membrii grupării/persoane care au aderat la grupul infracţional/persoane apropiate de membrii grupului, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziţii a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghişeele unităţilor bancare şi distribuite ulterior între membrii grupului infracţional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziţionate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR - structura centrală sau către unităţile subordonate - sucursale regionale şi puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, gruparea, care a acţionat din mai 2020 până în prezent, a reuşit delapidarea bugetului instituţiei cu suma totală de 9.699.480 lei, provenind din 485 achiziţii publice (fictive) de bunuri (din categoriile papetărie şi birotică, curăţenie şi igienă, materiale de construcţii, accesorii electrice şi alte produse consumabile).

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 19 persoane.

Acţiunea este realizată împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate , cu sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din ţară, precum şi al jandarmilor din cadrul BSIJ şi al structurilor Jandarmeriei Române din ţară. Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate DGAF.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT - Structura Centrală şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...