Percheziții la traficanți de țigări din Iași; vizați sunt și doi vameși de la PTF Sculeni

Percheziții la traficanți de țigări din Iași; vizați sunt și doi vameși de la PTF Sculeni

Procurori DIICOT și lucrători de poliție au efectuat 22 de percheziții domiciliare pe raza județului Iași, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări care se ocupa cu contrabanda de țigări, printre cei vizați fiind și doi angajați de la Vama Sculeni.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, infracțiunile săvârșite de membrii grupării sunt de contrabandă în formă continuată, dare de mită și luare de mită.

Procurorii susțin că, în perioada decembrie 2015 — noiembrie 2016, pe raza județului Iași s-a constituit un grup infracțional, care a introdus ilegal țigarete în România, achiziționate de la cetățeni moldoveni.

S-a reținut că liderul grupării este un cetățean moldovean — G.A. Acesta furniza țigările din Republica Moldova și acționa pe zone distincte situate la frontieră, stabilind relații cu cetățeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea unor acte de contrabandă.

Totodată, cetățeanul moldovean V.V., persoana de încredere a liderului, s-a deplasat frecvent în România pentru a-i sprijini pe ceilalți membri ai rețelei să transporte "în siguranță" țigările către beneficiari, el ținând sub observație itinerariile de deplasare a autoturismelor încărcate cu țigări și circulând deseori în postură de antemergător al acestora pentru a putea observa și semnaliza din timp eventuale patrule de poliție care ar fi putut pune în pericol operațiunile.

Anchetatorii mai susțin că Valeriu Ivanov și George Ionuț Iosup, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, au facilitat, în schimbul unor sume de bani sau bunuri, trecerea prin PTF Sculeni a unora dintre membrii grupării.

Gruparea de contrabandiști acționa cu preponderență pe zona cuprinsă între stâlpii de frontieră S.F.1028-1033, pe direcția localităților Vladomira și Hermeziu, dar și pe zona cuprinsă între stâlpii de frontieră S.F. 1042-1056, pe direcția localităților Frăsuleni, Șendreni, Sculeni, din județul Iași.

Membrii grupării "Trandafir" erau foarte precauți în derularea activităților de preluare, transport, depozitare și valorificare a țigărilor de contrabandă, iar relația cu "sursele de aprovizionare" erau exercitate prin întâlniri directe ori utilizarea unui limbaj codificat ori evaziv.

Anchetatorii au stabilit că, doar în perioada mai — octombrie 2016, membrii grupării au traficat o cantitate de peste 928.920 țigarete, în valoare de 423.133 lei, din Republica Moldova în România, din care s-a reușit capturarea cantității de 653.260 țigarete, în valoare de 297.567 lei.

Pe 22 noiembrie, 34 de persoane au fost pus sub acuzare.

La percheziții au fost descoperite sume de bani, cantitatea de 56.880 țigarete (2.844 pachete țigări) în valoare totală de 25.900 lei, 39 de cartele SIM, 1 binoclu, 1 costum scafandru, 3 bijuterii tip lanț din metal galben, 1 tabletă, 1 laptop, 1 memory-stick, 185 recipiente alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) conținând cantitatea totală de 131,2 litri alcool de proveniență duty-free și cu timbru acciză R. Moldova, în valoare totală de 1.584 euro (7.144 lei), 8 autovehicule în valoare de 36.100 euro.

Miercuri, procurorii DIICOT i-au reținut pe Adrian Mihalciuc, Nicolaie Cazacu, Petru Tabaranu, Constantin Matei, Gheorghiță Irinel Tabaranu, Dumitru Iulian Matran și Victoria Varzari, urmând ca aceștia să fie prezentați joi la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, vameșii Valeriu Ivanov și George Ionuț Iosup au fost puși sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia