Pericolul mortal de a bea prea multă apă pe caniculă. Un nou deces după „tiparul” morții lui Bruce Lee

Pericolul mortal de a bea prea multă apă pe caniculă. Un nou deces după „tiparul” morții lui Bruce Lee

Hiponatremia sau suprahidratarea este o afecțiune prea puțin cunoscută, dar care poate apărea în perioadele caniculare. Nu este un mit că se poate muri de la apă băută în exces.

Atenție la setea excesivă și hiperhidratare pe timp de caniculă Foto Shutterstock

Afecțiunea mai este cunoscută și ca intoxicația cu apă . În urmă cu o lună o femeie de 35 de ani, mamă a doi copii, din Indiana, Ashley Summers, a murit din această cauză , după o excursie cu familia într-o destinație populară din SUA – Lacul Freeman.

Femeia s-a simțit la un moment dat extrem de deshidratată, acuzând că se simte amețită și suferă de dureri de cap.

În mai puțin de 20 de minute a băut doi litri de apă, ceea ce a dus la inflamarea severă a creierului : celulele s-au umplut cu apă și au oprit fluxul sanguin. Când s-a întors acasă, femeia s-a prăbușit în garaj și nu și-a mai revenit.

Medicii de la Spitalul Universitar Arnett au diagnosticat-o cu toxicitate a apei, care se dezvoltă atunci când există prea multă apă în organism și un deficit masiv de sodiu.

Cazul din Indiana aduce din nou în atenția lumii cât de periculoasă poate să fie hiperhidratarea și cât de puține lucruri se cunosc despre această afecțiune.

Cum apare intoxicația cu apă

Pentru a asigura funcționarea corectă a celulelor, organismul trebuie să atingă un echilibru între apă și electroliți - cum ar fi sodiu, potasiu și clorură. Sodiul ajută la absorbția nutrienților în rinichi și în sistemul digestiv, în timp ce, de asemenea, este importantă menținerea impulsurilor electrice între celule.

Principala cauză a lipsei de sare în sânge este consumul de prea multă apă. De asemenea, poate apărea și printr-o pierdere excesivă de sare în comparație cu eliminarea apei din organism.

Sângele „diluat” din cauza consumului excesiv de apă perturbă procesul de hidratare a celulelor din corp. Iar celulele, îmbibate cu apă, determină umflarea organelor, ceea ce duce la letargie, semne de disfuncție cerebrală și dureri de cap.

Intoxicația cu apă copleșește sistemul complex de organe din organism și capacitatea acestuia de a regla fluidele, în primul rând rinichii. Anomalia biologică se definește printr-o scădere a concentrației de sodiu - sare din sânge.

Ce înseamnă „prea multe apă”

Există numeroase beneficii ale unui consum de apă „suficient” pentru a rămâne hidratat, menționează specialiștii, amintind de funcționarea eficientă a creierului, o energie mai mare, un sistem cardiovascular mai sănătos și mai puține dureri.

În ceea ce privește cantitatea de apă considerată „prea multă”, această variază în funcție de dimensiunea corpului, greutate și starea generală de sănătate. Prin urmare, nu există o limită generică pentru „prea multă apă”, deoarece cantitatea variază de la persoană la persoană. Spre exemplu, sportivii, dar și cei care trăiesc în zone cu climă caldă au nevoie de mai multă apă decât restul oamenilor.

De aceea, specialiștii care consideră hiponatremia pericol pentru sănătate recomandă să bem apă în funcție de nivelul de sete și să nu exagerăm, amintind că în timp ce sfatul „rămâi hidratat” este universal valabil și cunoscut, înțelegerea cât de multă apă ar putea fi prea multă este la fel de vitală: „Hidratarea este crucială pentru bunăstarea noastră, dar echilibrul este cheia” .

Care sunt categoriile cu risc

În perioadele caniculare, multe persoane, în mod special cele în vârstă sau cu boli cronice, devin persoane cu risc - pericolul de suprahidratare pe caniculă.

Este vorba despre cei cu afecțiuni renale , cardiovasculare ori hipertensive, cu diabet ori cancer, care pot deveni cu ușurință victime ale hiperhidratării - hidratare în exces, în paralel cu o alimentație insuficientă. Organismul persoanelor în vârstă sau cu boli cronice nu mai poate compensa un aport prea mare de apă, atrag atenția medicii.

Cazul din Indiana, nu se cunoștea că victima de altfel tânără (35 de ani) suferea de vreo afecțiune, arată însă că nu doar bolnavii cronici sau persoanele în vârstă pot fi afectate de hiponatremie.

De obicei, însă, tulburarea apare după un consum de peste trei - patru litri de apă pe zi.

De asemenea, s-a observat că hiponatremia apare și pe fondul utilizării medicamentelor diuretice.

Simptomele care apare la un consum excesiv de apă

Specialiștii susțin că hiponatremia apare atunci când cineva bea atât de multă apă încât diluează electroliții - mineralele și sărurile care reglează mai multe funcții ale corpului din sânge.

Printre simptomele care apar în astfel de cazuri se numără oboseala extremă, greața, vărsăturile, apariția unor umflături, tulburările de conștiență, confuzia, convulsiile și chiar coma.

Ce facem în caz hiponatremie

În cazul în care a fost pus diagnosticul de hiponatremie, pacientul nu trebuie să bea mai mult de 500 ml pe zi, susțin medicii.

Revenirea la un nivel normal al sodiului în sânge se realizează cel mai devreme în aproximativ trei zile.

În funcție de cauza afecțiunii, este posibil să fie nevoie doar de un consum scăzut de lichide. În anumite situații este nevoie de administrarea intravenoasă a unor soluții de electroliți și medicamente.

Persoanelor cu risc le este recomandat să se consulte cu medicul curant și să-și adapteze tratamentul medical pe care îl urmează.

Cum ne putem proteja

Pe timp de caniculă este totuși importantă hidratarea. În general, când se înregistrează temperaturi extreme, medicii recomandă să se nu bea mai mult de 2,5 litri de apă pe zi.

Alte surse nuanțează faptul că nu trebuie să se depășească un aport de 1,5 litri de apă pe zi, pe lângă consumul altor alimente bogate în apă.

Importantă, pe timp de caniculă, pentru ambele categorii, atât pentru cei sănătoși cât și pentru persoanele cu risc, este de asemenea dieta echilibrată și suficientă.

Specialiștii recomandă să evităm alimentele cu efecte diuretice, care balonează, precum: mărarul, anghinarea sau sparanghelul, dar și carnea bogată în grăsimi animale, preparată la grătar sau prăjită în ulei, care este dificil de digerat. Nu sunt recomandate nici glucidele, de asemenea greu de digerat: bomboanele, prăjiturile și produsele de patiserie. Berea, vinul și celelalte băuturi pe bază de alcool nu ajută la hidratare, ci dimpotrivă. În caz contrar, după fiecare pahar de vin consumat este indicat un pahar cu apă. Băuturile carbogazoase sau gazoase îndulcite sunt de asemenea de evitat.

Indicat pe timp de caniculă este însă consumul de varză, castraveți, roșii, salată verde, conopidă, cartofi, morcovi, dovlecei, mazăre, ciuperci, ardei, dar și pătrunjel. Alunele sărate, pe lângă faptul că determină consumarea unor cantități mai mari de apă, duc și la reținerea apei în organism. Pepenele verde este de asemenea recomandat, iar dintre lichide am menționa sucul proaspăt de fructe, limonada, socata și ceaiurile: tei cu lămâie, verde, busuioc, rozmarin, coriandru, măceșe ori sunătoare.

Legendara vedetă care a murit din cauza hiponatremiei

Ar mai fi de amintit și că cea mai cunoscută victimă a hiponatremiei a fost starul suprem al artelor marțiale și al Hollywood-ului, Bruce Lee . Astfel se explică și edemul cerebral descoperit în urma autopsiei și cauza morții lui Bruce Lee.

În cazul său a contribuit și consumul de droguri: canabis și hașiș, care sporesc senzația de sete. De altfel, nu era la primul edem cerebral.

Un studiu realizat după 50 de ani de la moartea sa a scos la iveală faptul că moartea sa prematură, la doar 32 de ani, nu a fost cauzată nici de gangsterii chinezi, nici de otrava unei iubite geloase sau de un blestem. „Credem că incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee”, a concluzionat echipa de experți în Clinical Kidney Journal.

Astăzi, în țări dezvoltate, precum Franța, reprezentanții Sănătății atenționează deseori populația în privința pericolului hiperhidratării, în perioadele caniculare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?