Pericolul pentru Șoigu și Gherasimov nu a trecut, chiar dacă revolta mercenarilor lui Prigojin a eșuat

Pericolul pentru Șoigu și Gherasimov nu a trecut, chiar dacă revolta mercenarilor lui Prigojin a eșuat

Deși ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele implicate în invazia din Ucraina, aceasta fiind prima sa apariţie publică de la rebeliunea din weekend a grupului paramilitar Wagner condus de Evgheni Prigojin, pericolul pentru el și șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, nu a trecut.

Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov FOTO Profimedia

Revolta eșuată îi ridică președintelui rus Vladimir Putin o alegere dură – dacă să-i concedieze pe generalii săi loiali sau să-i lase la comanda armatei, ambele opțiuni prezentând un risc semnificativ atât pentru soarta războiului din Ucraina, cât și pentru regimul său, spun analiștii citați de „Financial Times“.

„Șoigu și Gherasimov sunt atât de proști în funcțiile lor, încât este periculos pentru Putin să-i lase pe loc”, a spus Dara Massicot, politolog la Rand Corporation. „Dar loialitatea și stabilitatea sunt numărul unu pentru Putin. Pur și simplu nu văd cum va ieși din această dilemă”, spune Massicot.

Până duminică, unii analiști militari ruși speculau că Șoigu și Gerasimov ar putea fi două victime suplimentare ale loviturii de stat eșuate, după ce Prigojin și luptătorii săi au ajuns până aproape de Moscova, au capturat o bază militară și au doborât câteva elicoptere și un avion ale armatei - totul în câteva ore.

„Șoigu și Gherasimov sunt acum niște rațe șchioape și cred că vor fi îndepărtate”, a spus Ruslan Puhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, un think-tank de apărare cu sediul la Moscova.

Dacă Șoigu și Gherasimov ar fi în cele din urmă forțați să plece, ar marca o cădere dramatică pentru ambii bărbați - unul un jucător în ierarhia politică rusă alunecoasă, celălalt un ofițer de carieră care a devenit comandantul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Primul - Șoigu - este cel mai longeviv ministru din Rusia, care a preluat mandatul de apărare în 2012, după ce anterior a servit timp de decenii ca ministru al serviciilor de urgență. Acea slujbă i-a oferit un profil public care să rivalizeze cu Putin, cu apariții televizate sosind pe uscat sau cu elicopterul la fiecare dezastru provocat de om sau natură din țară.

Între timp, Gherasimov s-a certat cu comandanții care nu erau de acord cu tacticile sale brutale din Ucraina, despre care generalii și membrii milițiilor deopotrivă credeau că a sacrificat prea mulți oameni pentru prea puține câștiguri.

A calculat greșit liderul de la Kremlin?

Principalul declanșator al puciului lui Prigojin pare să fi fost sprijinul lui Putin față de mișcarea lui Șoigu de a determina luptătorii Wagner să semneze contracte cu ministerul apărării la începutul acestei luni.

„Problema cu Wagner era în creștere, urma să ajungă într-un punct de criză. Probabil că Putin a fost avertizat și nu a făcut nimic”, a scris Michael Kofman, directorul de studii ruse la CNA, un think-tank american pe problem de apărare.

Deși Putin a susținut în mod public eforturile lui Șoigu, Prigojin a refuzat vehement - conștient de prejudiciul pe care un astfel de aranjament l-ar provoca poziției sale de puternic conducător de război care răspunde doar lui Putin, potrivit unei persoane care îl cunoaște din anii 1990.

„Înțelege foarte bine că, dacă i se lua din mână Wagner se transforma în zero, și atunci Șoigu s-ar fi ocupat de el la un moment dat. Așa că a făcut tot posibilul și a decis să-i arate lui Putin că el este singurul războinic adevărat și că trebuie să fie lăsat singur cu banii lui”, a spus persoana. „A înțeles puțin greșit și totul s-a transformat în rahat, așa cum se întâmplă de obicei în Rusia”.

Cea mai mare greșeală a lui Putin, a spus Massicot, a fost să-i acorde sprijinul lui Șoigu fără a găsi o modalitate acceptabilă pentru Prigojin de a-i salva fața.

„Când și-a oferit sprijinul ministerului apărării, practic i-a pus o țintă pe spate lui Prigojin”, a spus ea. „Un om de stat competent i-ar fi dat lui Prigojin un stimulent sau ceva cu care să-l cumpere. În mod clar, asta nu s-a făcut”.

Cu Prigojin acum în exil, poziția lui Șoigu ar putea fi chiar întărită, potrivit persoanei care îl cunoaște pe ministrul apărării, deoarece Putin nu va vedea niciun motiv să concedieze un om loial. „Șoigu este singurul câștigător”, a spus persoana, citată de FT.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat