Persoanele care desfăşoară activităţi sedentare trebuie să facă mişcare zilnic pentru scăderea riscului de deces (studiu)

Persoanele care desfăşoară activităţi sedentare trebuie să facă mişcare zilnic pentru scăderea riscului de deces (studiu)

Persoanele care petrec multe ore stând la birou sau în faţa televizorului trebuie să facă exerciţii fizice cel puţin 30 de minute pe zi pentru a evita problemele de sănătate, conform rezultatelor unui studiu realizat în Australia, citat marţi de DPA.

Cercetarea, efectuată de oameni de ştiinţă de la Universitatea Sydney, a concluzionat că persoanele care au stat pe scaun peste şase ore pe zi fără să facă mişcare au prezentat un risc mult mai mare de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare în comparaţie cu cele care au făcut exerciţii fizice o oră pe zi.

Studiul, publicat marţi în revista ştiinţifică Journal of the American College of Cardiology, a monitorizat timp de nouă ani aproape 150.000 de persoane cu vârste de peste 45 de ani.

Un angajat obişnuit din Australia petrece cel puţin şase ore pe zi stând pe scaun şi intră astfel în categoria persoanelor cu un ''nivel ridicat de sedentarism'', potrivit cercetătorilor.

Nivelul ridicat de sedentarism a fost asociat cu apariţia unor probleme de sănătate, precum cancer, obezitate, boli de inimă, diabet şi chiar depresie.

Timpul mai îndelungat petrecut în picioare a redus riscurile cardiovasculare în cazul celor care au stat jos patru ore pe zi sau mai puţin, însă a avut un efect minor asupra celor care au stat pe scaun mai mult timp.

Persoanele cu un nivel ridicat de sedentarism care au efectuat zilnic între 20 şi 40 de minute de exerciţii fizice de intensitate moderată, precum mersul pe jos sau urcatul scărilor, şi-au redus considerabil riscul de apariţie a unor afecţiuni.

''În cadrul studiului nostru, timpul petrecut în mod sedentar a fost consecvent asociat atât cu decesul prematur per total cât şi cu decesul cardiovascular în cazul grupurilor cu nivelul cel mai redus de activitate - persoane care efectuau activităţi fizice de intensitate moderată sau viguroasă mai puţin de 150 de minute pe săptămână'', a declarat conducătorul cercetării, profesor Emmanuel Stamatakis, citat într-un comunicat.

''Spre exemplu, persoanele sedentare, care au stat jos peste opt ore pe zi, au prezentat un risc mai mare cu 107% de deces cardiovascular în comparaţie cu cele care au făcut mişcare cel puţin o oră pe zi şi au stat jos mai puţin de patru ore. Orice tip de mişcare este bună pentru sănătate, însă activitatea fizică de intensitate moderată sau viguroasă, care îi face pe oameni să respire mai greu, este cea mai potentă şi mai eficientă'', a precizat Stamatakis.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina