Personalitatea are un rol esențial în capacitatea de a lega și menține noi prietenii (studiu)

Personalitatea are un rol esențial în capacitatea de a lega și menține noi prietenii (studiu)

Personalitatea joacă un rol esențial în capacitatea elevilor de a lega și menține noi prietenii, susțin cercetătorii. Pentru a examina modul în care personalitatea afectează noile prietenii, cercetătorii au evaluat 273 de studenți în anul întâi la începutul anului școlar în Polonia și apoi din nou, trei luni mai târziu. Cercetătorii au analizat în mod special narcisismul și inteligența emoțională a subiecților, relatează UPI.

Ei au descoperit că narcisismul a fost un factor care a afectat negativ prieteniile legate. Studenții cu niveluri ridicate de narcisism au fost populari la început, dar popularitatea lor a crescut mai puțin în timp comparativ cu cea a elevilor mai puțin narcisiști.

Pe de altă parte, popularitatea persoanelor inteligente emoțional a crescut mai mult de-a lungul timpului decât popularitatea celor cu mai puțină inteligență emoțională.

Inteligența emoțională este abilitatea de a percepe, folosi, înțelege și gestiona emoțiile, au explicat cercetătorii coordonați de Anna Czarma, psiholog și cercetător la Jagiellonian University din Cracovia.

''Rezultatele cercetării noastre arată că narcisismul este mai degrabă dezavantajos și că inteligența emoțională este mai degrabă avantajoasă pentru popularitatea pe termen lung'', potrivit cercetătorilor.

Avantajul inerent al inteligenței emoționale nu este vizibil în fazele incipiente ale relațiilor, susțin cercetătorii. Aceasta se datorează faptului că oportunitățile de aplicare a abilităților emoționale — precum recunoașterea stărilor emoționale ale altor persoane și oferirea sprijinului efectiv — ar putea să apară doar pe măsură ce relațiile evoluează, explică cercetătorii.

Studiul a fost publicat la 27 septembrie în revista de specialitate Personality and Social Psichology.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...