Personalul auxiliar din instanţe şi parchete îşi suspendă activitatea miercuri, timp de două ore

Personalul auxiliar din instanţe şi parchete îşi suspendă activitatea miercuri, timp de două ore

Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete (grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT) îşi suspendă activitatea miercuri, între orele 10:00 - 12:00), ca urmare a iminentei abrogări a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor din domeniu, transmis AGERPRES.

"La solicitarea şi în reprezentarea a peste 6,000 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT - care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiţie, faţă de iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României din data de 28 ianuarie 2020 9...) Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea înţelege să declanşeze următoarele forme de protest: duspendarea activităţii în intervalul orar 10:00-12:00, începând cu data de 22.01.2020 - personalul auxiliar de specialitate nu va efectua niciun fel de activităţi specifice funcţiei şi nu va îndeplini niciun act de procedură. Începând cu data de 27.01.2020 va fi întreruptă activitatea în instanţe şi parchete, la nivel naţional, pe o perioada ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, ce vor avea loc joi, 23.01.2020", notează sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii instanţelor şi parchetelor îşi exprimă indignarea faţă de eliminarea pensiilor de serviciu, denumite "pensii speciale" de către parlamentari "pentru a câştiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformaţi sau greşit informaţi, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecinţe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justiţiabil".

"Înţelegem să aducem la cunoştinţă că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiţie va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea "autorităţii judecătoreşti" nu poate fi organizată şi desfăşurată. Mai mult decât atât, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunţat de către iniţiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul categoriei noastre profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane faţă de anul 2018 (1.814 beneficiari), astfel că putem spune că suntem "eliminaţi" pe cale naturală. Prin urmare, haosul creat în justiţie nu se justifică. Să înţelegem că aceşti 1.800 de pensionari căpuşează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază şi e absolut necesar să le tăiaţi, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstraţi?", se menţionează în comunicat.

Sindicaliştii precizează că, începând din data de 27 ianuarie, activitatea în instanţe şi parchete va fi întreruptă la nivel naţional pe o perioadă ce va fi stabilită în cadrul adunărilor locale sindicale, programate pentru data de joi, 23 ianuarie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție