Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă (proiect)

Un grup de senatori PSD au depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru completarea Legii educației naționale, care prevede că personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă.

"Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislația în vigoare, dacă are o vechime în învățământ de cel puțin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbații", se arată în proiectul de lege care se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până la 26 septembrie.

Potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative, dreptul la pensionare la cerere al cadrelor didactice s-a regăsit în statutul didactic anterior anului 2011.

"Pe de altă parte, există angajați care își doresc pensionarea, la cerere, pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerințelor de eficiență ale sistemului de învățământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor. Există, de asemenea, cadre didactice care demonstrează competență și după îndeplinirea vârstei de pensionare. Acestora legea le permite să rămână ca titulari în sistemul de învățământ încă trei ani peste vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru a echilibra balanța considerăm că propunerea este întemeiată. Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, trei ani după împlinirea vârstei de pensionare să li se permită și pensionarea acelor angajați care consideră că nu mai sunt apți de rezultate în învățământ, tot cu trei ani, dar anterior vârstei de pensionare", se arată în expunerea de motive.

Printre inițiatorii acestui proiect se numără Liviu Pop, Ecaterina Andronescu și Mihai Fifor.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

2 Stenograme DNA / Deputatul PSD Căprar spunea că-i duce bani lui Dragnea. Dăncilă, Fifor și Cuc apar și ei

3 SURSE / „Dosarul PSD” ar duce la vârful partidului. Fifor, Teodorovici și Vâlcov, în vizorul procurorilor DNA?

4 Dragi procurori, e rândul vostru! / Noi dezvăluiri făcute de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

5 ULTIMĂ ORĂ / Scandal în CSM după ce Țînț n-a ieșit din primul tur!

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake