Pesamosca, medicul genial care a vindecat mii de copii, dar care nu a putut să-și salveze propriii fii de la moarte

Pesamosca, medicul genial care a vindecat mii de copii, dar care nu a putut să-și salveze propriii fii de la moarte

Alexandru Pesamosca, medicul genial care a fost considerat „îngerul copiilor“, a salvat de la moarte peste 50.000 de copii cu diferite malformații. Din păcate, nu a putut să-și vindece și cei doi băieți.

Chirurgul genial care a salvat viața a peste 50.000 de copii Arhivă Adevărul

Alexandru Pesamosca, cel mai cunoscut chirurg pediatru român, a avut patru copii: doi băieţi şi două fete. Din păcate, cei doi băieți i-au murit. Alexandru - Ştefan, singurul care a făcut Medicina, a murit în jurul vârstei de 40 de ani, fiind diagnosticat cu o tumoră cerebrală. Celălalt băiat, Gino, a murit şi el, tot de cancer.

Chirurgul a avut şi două fete, pe Anamaria şi pe Alexandra, cu care nu avea o relaţie prea strânsă, după cum povesteau apropiaţii.

Pentru că viaţa i-a fost foarte dedicată spitalului, doctorul s-a mutat, în timp, cu totul la Spitalul „Marie Curie“. „Nu poţi să operezi un pacient care atârnă între viaţă şi moarte şi tu, gata, ­ieşi din tură şi pleci acasă! Eu nu am putut!“, mărturisea titanul Medicinei românești într-un interviu.

Cel mai cunoscut chirurg pediatru român s-a născut la Constanţa, la 14 martie 1930, într-o familie cu origini italiene. A urmat studiile primare la Școala Italiană din Constanța, apoi a continuat la Liceul „Mircea cel Bătrân” din oraşul natal, unde a absolvit ca şef de promoţie.

image

În anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti. După terminarea facultății, a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde a profesat timp de trei ani medicină pentru adulţi, iar din anul 1957 a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984.

În perioada 1972-1975, Alexandru Pesamosca a realizat primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Curie” (fostul Budimex) din București, unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică din 1984 până în anul 2000.

Profesorul Alexandru Pesamosca a murit la 1 septembrie 2011, într-o cameră a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie“, după ce a suferit o insuficienţă cardiacă.

Ultima dorinţă a lui Alexandru Pesamosca a fost să fie înmormântat în curtea Spitalului „Marie Curie" pe care l-a înfiinţat şi unde a locuit aproape trei decenii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...