Pesediștii SIMPLIFICĂ documentația pentru obținerea venitului minim garantat. Cică de la anul se va acorda doar prin prezentarea unei declarații de martor că au votat PSD!

Pesediștii SIMPLIFICĂ documentația pentru obținerea venitului minim garantat. Cică de la anul se va acorda doar prin prezentarea unei declarații de martor că au votat PSD!

Pesediștii simplifică documentația pentru obținerea venitului minim garantat. Cică de la anul se va acorda doar prin prezentarea unei declarații de martor că au votat PSD!

Guvernul a adoptat, in sedinta de vineri, un proiect de Hotarare prin care simplifica documentatia necesara obtinerii unor beneficii sociale, respectiv a venitului minim garantat, a alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzire. Pentru toate cele trei beneficii sociale va putea exista un singur formular.

Cele mai importante modificari se refera la:

reglementarea aceluiasi formular de cerere pentru toate cele trei beneficii sociale mentionate;

introducerea formularului de cerere simplificat pentru solicitarea unui nou drept dintre cele trei, in cazul in care persoana/familia este deja beneficiar al unuia dintre ele;

eliminarea copiilor legalizate, documentele doveditoare putand fi prezentate doar in copie;

reglementarea schimbului de informatii intre primarii-agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala ¬ agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca/ inspectoratele teritoriale de munca, cu privire la verificarea indeplinirii obligatiilor prevazute de lege de catre persoanele apte de munca din familiile beneficiare de ajutor social;

modificarea anexelor in conformitate cu modificarile introduse prin OUG nr. 93/2016;

introducerea unor conditii si criterii in acordarea ajutoarelor de urgenta de la bugetul de stat, care sa ateste situatia de urgenta sau deosebita in care se afla familia/persoana si, prin aceasta, asigurarea uniformitatii in elaborarea propunerilor la nivel teritorial.

Potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, la sfarsitul lunii iunie 2017 erau inregistrati 230.699 de beneficiari de venit minim garantat.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2016 pentru reglementarea unor masuri de simplificare a acordarii unor beneficii de asistenta sociala, precum si pentru stabilirea unor masuri bugetare pentru acestea in anul 2016, au fost stabilite masuri de simplificare a procedurii de acordare a ajutorului social (venitul minim garantat), alocatiei pentru sustinerea familiei si a ajutorului pentru incalzirea locuintei.

Aceste masuri vizeaza, in principal:

solicitarea concomitenta a celor trei beneficii in situatia in care persoana/familia intruneste conditiile de eligibilitate pentru toate, inclusiv ca perioada de solicitare avand in vedere ca ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda numai in perioada sezonului rece;

luarea in considerare a documentelor doveditoare depuse pentru unul dintre beneficii, daca pentru celelalte intrunirea conditiilor de eligibilitate se produce ulterior stabilirii dreptului initial (spre exemplu initial se stabileste dreptul la ajutorul social si ulterior apare un copil in familie si se solicita alocatia pentru sustinerea familiei). Solicitarea unui alt drept se va putea face prin depunerea unui formulat simplificat de cerere;

eliminarea prezentarii unor documente, informatiile continute de acestea putand fi verificate prin schimbul electronic de date intre institutii (adeverinta de la AJOFM din 3 in 3 luni sau declaratia pe proprie raspundere care se depune din 3 in 3 luni);

modificarea conditiilor de eligibilitate in cazul alocatiei pentru sustinerea sprijinirii adecvate a familiilor, pentru copiii care frecventeaza cursurile scolare.

Hotararea de Guvern modifica si completeaza Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, Normele de aplicare a Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei si Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului privind masurile de protectie sociala pe perioada sezonului rece, pentru a le adapta modificarilor aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.93/2016.





Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...