Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare, din care un focar într-o exploataţie de tip A, iar în alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cele mai multe focare active sunt în judeţele Teleorman (169 de focare în gospodăriile populaţiei şi 515 cazuri la mistreţi), Dolj (81 de focare în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la mistreţi) şi Giurgiu (36 de focare în gospodăriile populaţiei şi 28 de cazuri la mistreţi).

Până în prezent, au fost eliminaţi 372.325 de porci afectaţi de boală şi există 1.660 de cazuri la mistreţi. Au fost stinse 1.246 de focare, cele mai multe în judeţele Tulcea (568), Brăila (140) şi Ialomiţa (132).

Numărul proprietarilor despăgubiţi se ridică la 8.778 iar valoarea totală a plăţilor este de 252,287 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut