Peste 1.000 de irakieni cu probleme respiratorii în urma unei furtuni de nisip (GALERIE FOTO)

Peste 1.000 de irakieni cu probleme respiratorii în urma unei furtuni de nisip (GALERIE FOTO)

Peste 1.000 de persoane s-au prezentat la spital în Irak în mai puţin de 24 de ore din cauza unor probleme respiratorii provocate de o furtună de nisip, cea de-a şaptea care afectează ţara în mai puţin de o lună, a relatat joi agenţia naţională de presă INA, preluată de AFP.

Locuitorii din şase provincii irakiene, printre care capitala Bagdad şi vasta regiune semi-deşertică Al-Anbar, din vestul ţării, au descoperit din nou la primele ore ale dimineţii un nor portocaliu dens şi nisip care se infliltra în locuinţe.

Autorităţile sanitare din provinciile Al-Anbar şi Kirkuk, la nord de Bagdad, le-au recomandat rezidenţilor ''să nu-şi părăsească domiciliile'', potrivit INA.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Spitalele din provincia Al-Anbar au înregistrat începând cu noaptea de miercuri peste 700 de pacienţi acuzând dificultăţi respiratorii, potrivit unui bilanţ furnizat de purtătorul de cuvânt al autorităţilor sanitare locale, Anas Qais, intervievat de INA.

Provincia Salaheddine (centru) a raportat peste 300 de cazuri similare. La fel şi provincia centrală Diwaniya şi Najaf, în sudul Bagdadului, fiecare înregistrând circa 100 de cazuri, potrivit agenţiei de presă.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Furtunile de nisip s-au agravat în ultimele săptămâni în Irak, una dintre cele cinci ţări la nivel global cele mai vulnerabile la schimbările climatice şi la deşertificare.

Doar în aprilie cel puţin cinci furtuni de praf s-au abătut asupra Irakului forţând aeroporturile din Bagdad, Najaf şi Arbil, în Kurdistan, să-şi suspende temporar zborurile şi ducând la spitalizări cu probleme respiratorii.

Foto: (c) AHMED JALIL / EPA


Serviciile meteorologice estimează că astfel de furtuni de nisip se vor produce pe întreg parcursul lunii mai.

În următoarele două decenii, Irakul se va confrunta cu ''272 de zile de furtuni'' pe an, iar în 2050, va fi atins pragul de 300 de zile pe an, a spus la începutul lui aprilie un înalt responsabil din cadrul ministerului Mediului, Issa al-Fayyad.

Printre măsurile preconizate pentru combaterea fenomenului, ministerul a menţionat îndeosebi ''crearea unor păduri cu rol de paravânt''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?